Louis Rogers "Pete" Browning (Louisville, 17.6. 1861 - 10.9. 1905.) bio je američki profesionalni igrač bejzbola poznat po tome što je bio jedna od najtalentiranijih, ali i najeskcentričnijih ličnosti u ranoj historiji sporta.

Pete Browning na bejzbol karti Goodwin & Company 1888-1889 (Old Judge (N173))

Browning se rodio kao najmlađi u porodici koja je imala osmoro djece. Njegov otac, piljar, poginuo je u naletu tornada kada je Browningu bilo 13 godina. Već prije toga, Browninga je u ranom djetinjstvu teško pogodio mastoiditis - kronična upala srednjeg uha zbog koje je ostao gluh i pogođen napadima vrtoglavice, teških glavobolja i djelomičnom parezom lica. Zbog svega toga Browning nikada nije išao u školu i cijeli je život proveo praktički nepismen.

Svemu tome usprkos, Browning je pokazao veliki sportski talent, pa se 1877. priključio lokalnom amaterskom klubu Louisville Eclipse. U njemu je bio i 1882. kada se on priključio novoj profesionalnoj ligi American Association.

Browning se u novoj ligi iskazao kao jedan od najboljih udarača, iako njegova igra u samom polju nije bila na nekoj naročitoj visini. Njegova vještina s bejzbolskom palicom je bila takva da je stekao nadimak Louisville Slugger, a godine 1884. je od tvrtke Hillerich & Bradsby naručio prvu bejzbolsku palicu izrađenu specifično za njega. Browning je s vremenom razvio bizaran odnos prema svojim palicama - davao im je biblijska imena, i suigrači su ga često hvatali kako s njima razgovara. To je bila jedna od njegovih mnogih ekscentričnosti, poput običaja da gleda u sunce, navodno kako bi sebi poboljšao vid. U borbi s bolešću se od ranih dana služio alkoholom, pa je često znao i na utakmice dolaziti pijan, zbog čega je bio predmetom suspenzija i globi. Lokalne novine Louisvillea su također marljivo bilježile i njegove redovne posjete lokalnim bordelima.

Godine 1889. Browning je, bijesan zbog globi nametnutih od vlasnika Mordecaia Davidsona zajedno s još šest igrača sudjelovao u prvom štrajku u historiji bejzbola. Sljedeće godine je, kao i niz drugih vrhunskih igrača, prešao u kratkotrajnu ligu Players League i igrao za Cleveland Infants. Usprkos vrhunskih rezultata, liga i klub su nakon prve sezone prestali s radom.

Browning je nakon toga otišao u Pitssburgh Alleghenys. Njegova odluka da se priključi tom, a ne svom starijem klubu kao što su nalagali običaji, je klubu iz Pittsburgha dala nadimak Pirati koji je njihov današnji službeni naziv. Nakon jedne sezone Browning je otišao u Cincinnati Reds (1891-92). Svoje posljednje nastupe u MLB je imao u St. Louis Brownsima i Brooklyn Groomsima prije nego što je otišao u niže lige i konačno završio sportsku karijeru 1896.

U svojoj karijeri je napravio 1893 pogodaka, što ga čini 10. najboljim udaračem u historiji MLB.

Nakon završetka bejzbolske karijere, Browning je zarađivao za život kao prodavač cigareta i vlasnik bara. Iako su svi ti poslovi propali, uživao je ogromnu popularnost u Louisvilleu. Međutim, 7.6. 1905. je doživio konačni psihički slom te je smješten u lokalnu umobolnicu. Sestra ga je odatle izbavila dva tjedna kasnije, ali je mjesec dana kasnije doveden u bolnicu, ovaj put zbog fizičkih poremećaja. Tamo je i umro, a historijski izvori se spore oko toga da li je to bilo zbog raka ili ciroze jetre.

Browning je također poznat kao stric poznatog holivudskog režisera Toda Browninga.

Vanjski linkovi uredi

Literatura uredi

  • Baseball: The Biographical Encyclopedia (2000). Kingston, NY: Total/Sports Illustrated. ISBN 1-892129-34-5.