Sveti Petar Damjan O.S.B. (Petrus Damiani, također Pietro Damiani ili Pier Damiani; (Ravena, o. 1007. – 21/22. februar 1072.) bio je katolički redovnik i svećenik, bliski suradnik pape Grgura VII, za čijeg je pontifikata služio kao kardinal, a 1828. proglašen crkvenim naučiteljem.

Sveti Petar Damjan

Bista Petra Damjana Santa Maria degli Angeli Firenca.
Biskup, Ispovjednik i Crkveni naučitelj
Rođen/a cca. 1007, Ravenna
Umro/la 21/22. februar 1072, Faenza
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 21. februar
ranije 23. februar (Opći rimski kalendar, 1823-1969)
Atributi prikazivan kao kardinal sa čvorovitim konopcem u ruci; isto kao i hodočasnik sa papskom builom; kardinalski šešir, habit benediktinskog redovnika

Rođen je vjerojatno 1007., u Raveni. Kako je rano ostao bez roditelja, brigu o njegovom odgoju i dobrom školovanju, preuzeli su i omogućili brat i sestra. Stekao je izvanrednu sposobnost polemike, a jedno je vrijeme radio kao profesor. Sa dvadeset i osam godina pridružio se pustinjacima samostana Fonte Avellana koji su živjeli u blizini. Ubrzo je postaje njihov prior te sastavlja pravila življenja za svoju i druge zajednice. Petar je u veoma burnim vremenima rimskim biskupima pomagao u obnovi crkve. Često im je u raznim misijama bio izaslanik. Papa Stjepan IX postavio ga je za kardinala-biskupa Ostije.

Sveti Petar Damjan bio je jedan od najpoznatijih pisaca XI. st. te jedan od najvećih sudionika tzv. predgrgurovske crkvene obnove. Zahvaljujući mnogobrojnim napisanim djelima postao je teoretičar pustinjačkog života, poznat i kao obnovitelj moralnog života. U spisima se oštro borio protiv svih zala u crkvi, a ta su bila: simonija, kupovanje i prodavanje duhovnih dobara i crkvenih položaja te neodržavanje svećeničkog celibata. Dante ga u svojoj Božanstvenoj komediji smješta u sedmo nebo, među kontemplativce, opisujući ga u njegovu bijelom odijelu kako oštro šiba po pokvarenosti što se uvukla u crkvu.

Proglašen je crkvenim naučiteljem 1. oktobar 1828. godine.

Literatura uredi