Paulin od Yorka

Paulin (latinski: Paulinus; ? - 10. oktobar 644) bio je rimski kršćanski misionar i prvi biskup Yorka. Bio je član gregorijanske misije koju je papa Grgur Veliki poslao 601. da pokrsti tada paganske Anglosaksonce. Paulin je došao u Britaniju oko 604. a o njegovim aktivnostima u sljedeće dvije decenije ima malo podataka.

Paulinus
Biskup Yorka
Stone statue of a man wearing a mitre and holding a staff topped by a cross. His other hand is held upright, palm facing out.
Paulina
Dijeceza/eparhijaYork
Stolovanje završilo633
Prethodnikosnivač
NasljednikChad
Redovi
Konsekracija21. jul 627.
Lični detalji
RođenjeRim
Smrt10. oktobar 644
Rochester, Kent
SahranjenRočesterska katedrala
Svetost
Datum slave10. oktobar

Godine 625. je Paulin posvećen za biskupa u Kentu. Tada je pratio Aethelburh, sestru kralja Eadbalda u Nortumbriju gdje se udala za kralja Edwina, te uspio njenog muža preobratiti na kršćanstvo. Paulin je nakon toga sagradio brojne crkve i preobratio niz Edwinovih podanika, ukljućujući buduću sveticu Hildu od Whitbyja. Nakon Edwinove smrti 633. su na vlast ponovno došli pagani, te je Paulin bio prisiljen zajedno sa Aethelburh bježati na jug, ostavivši Ivana Đakona da nastavi misionarski rad. Paulin se vratio u Kent, gdje je postavljen za biskupa Rochestera.

Eksterni linkovi uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Novi položaj
Biskup Yorka
627–633
Slijedi:
Chad
Prethodi:
Romanus
biskup Rochestera
633–644
Slijedi:
Ithamar