Pol Vesli (engl. Pol Wasilevski, 23. jul 1982) je američki glumac poznat po ulozi Stefana Salvatorea iz tinejdžerske serije Vampirski dnevnici koja je počela sa emitovanjem 10. septembra 2009. kao i po seriji Fallen. Prva srpska televizija je 14. novembra 2011. godine počela emitovati Vampirske dnevnike.

Pol Vesli

Život pre popularnosti uredi

Pol je rođen u Nju Bransviku, Nju Džerzi, roditelja Agneske i Tomasa Wasilewski a odrastao u Marlboru, Nju Džerzi. Ima stariju sestru Moniku, i dve mlađe, Džuliju i Leu. Pol je usavršavao engleski jezik sve do 16 godine u Poljskoj, a poljski veoma dobro govori.

Vesli je pohađao Christian Brothers Academy u Linkroftu, Nju Džerzi i Marlboro srednju školu. Za vreme dok je bio u srednjoj školi, Pol je kandidovan da u sapunici Guilding Light (Vodilja) igra Maksa Nikersona. Prebačen je iz Marlboro srednje škole u Lakewood Prep School u Hovelu, Nju Džerzi jer je ta škola mogla da ispuni njegove prioritete. Ovde je diplomirao 2000. godine, a zatim počeo studirati na Rutgers univerzitetu u Nju Džerziju, ali je otišao nakon prvog semestra uz podršku roditelja, jer mu je bilo ponudjeno mnogo uloga. On je odlučio da se oproba u glumačkim vodama jer ga je gluma veoma privlačila i hteo je da joj posveti pažnju.

Lični život uredi

Pol, u slobodno vreme voli da igra hokej na ledu. On je izrazio želju i interesovanje za režiranje i pisanje. Vesli se oženio svojom dugogodišnjom devojkom, glumicom iz serijala Pretty Little Liars, Tori Devito, aprila 2011, ali se od nje razveo 2013. godine. I van kamera voli da provodi vreme sa svojim kolegama iz serije Vampirski dnevnici, Ijanom Somerhalderom i Ninom Dobrev. Trenutno izlazi sa Anđelom Đurić.

Uloge uredi

Igrao je u serijalima 24,8 Simple Rules(8 jednostavnih pravila), American Dreams(Američki snovi), Army Wives(Vojska žena), Cane(Trska), Everwood, Guilding Light(Vodilja), Smallville, The O.C. i Wolf Lake(Vučje jezero). Film u kome će se pojaviti kao glavni lik jeste adaptacija Romeo i Julija planiran je za snimanje u septembru 2012. Snimio je veliki broj filmova i serija. Uloga Stefana u seriji Vampirski dnevnici mu je donela najveću popularnost.

Filmografija uredi

Godina Naziv filma Uloga Beleške
2004. The Last Sun Seth
2005. Roll Bounce Troy
2006. Cloud 9 Jackson Farbo
2006. Peaceful Warrior Trevor
2006 Lenexa,1 Mile Rick Lausier
2008. Killer Movie Jake Tanner
2009 Elsewhere Billy
2009. Beneath The Blue Craig Morrison 2009.-2017.-Stefan Salvatore-"The Vampire diaries" 2012. The Baytown Disco Anthony Reese

Nagrade uredi

Godine 2010., Pol je na Teen Choice Awards u kategorijama za Najbolju Mušku Ulogu i Glumca fantastike odneo pobedu. Za to je zaslužna njegova uloga u seriji Vampirski dnevnici. Godine 2011. je nominovan za Glumca fantastike i u kategoriji Vampir.

Eksterni linkovi uredi