Patrijarh moskovski Aleksije II

Patrijarh moskovski Aleksije II (svetovno Aleksej Mihajlovič Ridiger; Talin, Estonija, 23. februar 1929Moskva, 5. decembar 2008) je bio 16. vrhovni predstojatelj Ruske pravoslavne crkve.

Aleksije II

Patrijarh moskovski Aleksije II
Patrijarh moskovski Aleksije II

Datum rođenja 23. februar 1929.
Mesto rođenja Talin (Estonija)
Datum smrti 5. decembar 2008.
Mesto smrti Moskva (Rusija)
Zvanje Patrijarh moskovski i sve Rusije
Redosled 16.
Godine 1990. - 2008.
Prethodnik Pimen I
Naslednik Kiril

Biografija uredi

Rođen je kao Aleksej Mihajlovič Ridiger (rus. Алексей Михайлович Ридигер) u Talinu, u Estoniji, u porodici ruskih emigranata; potomak je plemićke porodice baltičkih Nemaca Fon Ridiger, koja je u 18. veku prihvatila pravoslavlje. Diplomirao je na Lenjingradskoj duhovnoj bogosloviji 1949. godine. Postao je đakon 1950. (a kasnije sveštenik i monah); diplomirao je na Lenjingradskoj duhovnoj akademiji 1953. godine. Postavljen je za episkopa Talina i Estonije 14. avgusta 1961; za arhiepiskopa je izabran 23. juna 1964, a 25. februara 1968, u 39. godini, za mitropolita. Od 1986. do izbora za patrijarha bio je mitropolit Novgoroda i Lenjingrada. Nakon smrti patrijarha Pimena I (1990), Aleksije je izabran za novog patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Malo se zna o njegovom ličnom životu. Rezidencija patrijaršije se nalazi u Peredelkinu, predgrađu Moskve; čine je 350 godina stara obnovljena crkva, muzej i trospratna kuća. Postoji i zimska rezidencija — stan u centru Moskve. Obe rezidencije istovremeno su mu služile kao dom i kancelarija patrijarha. Za obavljanje svojih dužnosti koristio je automobil koji je bio pod zaštitom federalnih agenata. Kao monahu nije mu dozvoljeno da poseduje bilo kakvu imovinu; rezidencije i automobili su vlasništvo Moskovske patrijaršije.

Kontroverze uredi

  • Prema dokumentima koje je iz Rusije krišom izneo Vasilij Mitrokin i koja su objavljena u Engleskoj 1999, patrijarh Aleksije II je navodno bio agent KGB-a tokom sovjetske ere. Prema Mitrokinu, njegovo tajno ime Aleksija II je bilo Drozdov i regrutovan je 28. februara 1958.[1] Ruska pravoslavna crkva veruje da su ovi dokumenti krivotvoreni.
  • Patrijarh Aleksije II je bio dosledno protiv homoseksualnosti u Rusiji, a posebno protiv gej parada u Moskvi i Sankt Peterburgu. Crkva „nepromenljivo podržava instituciju porodice i osuđuje netradicionalne odnose, videći u njima izopačenost od Boga date ljudske prirode“, pisao je Aleksije II.[2]

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi