Patricia Heaton

Patricia Heaton (Bay Village, Ohio, 4.3. 1958.-) je Emmyjima nagrađena američka glumica, najpoznatija po ulozi Debre Barone, supruge Raya Baronea, u CBS-ovom televizijskom sitcomu Everybody Loves Raymond.

Patricia Heaton
glumica
Patricia Heaton (u centrui) kao Debra u Everybody Loves Raymond (Patricia kao Debra Barone, između Amy (Monica Horan) i Marie (Doris Roberts)
Biografske informacije
RođenjePatricia Helen Heaton
4. 3. 1958. (1958-03-04) (dob: 66)
Sjedinjene Američke DržaveBay Village, Ohio, SAD
SupružnikDavid Hunt (1990–)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1989–
Znamenite uloge
Službene stranice
www.patriciaheaton.com

Biografija uredi

Patricia Heaton je rođena kao najmlađe od petoro djece u irskoameričkoj rimokatoličkoj porodici kojoj je na čelu bio Chuck Heaton, ugledni sportski novinar Cleveland Plain Dealera. Njen brat Michael se kasnije zaposlio kao kolumnist u istom listu.

Patricia Heaton je diplomirala dramske umjetnosti na Državnom Univerzitetu Ohioa, a od 1980. je studirala glumu u New Yorku. Godine 1987. je imala svoj jedini nastup na Broadwayu, nakon čega se priključila off-Broadway kazališnoj družini Stage Three.

Prilikom gostovanja družine u Los Angelesu zapala je za oko casting direktoru TV-serije Thirtysomething koju je angažirao u nekoliko epizoda. Nakon toga se pojavljivala u manjim televizijskim ulogama sve dok 1995. nije stekla popularnost u Everybody Loves Raymond.

Heaton je od 1984. do 1987. bila u braku. Godine 1990. se udala za britanskog glumca Davida Hunta koji je s njom često nastupao u Everybody Loves Raymond. S njime ima četiri sina. Iako za sebe tvrdi da je još uvijek katolkinja, muža prati na prezbiterijanske mise. S njim živi u Los Angelesu i u Engleskoj gdje su kupili seosko imanje.

Osim kao glumica, Heaton je poznata kao društvena aktivistica, odnosno glasnogovornica pro-life feminističke organizacije Feminists for Life.

Vanjski linkovi uredi