Koordinate: 43° 46′ 16" SGŠ, 17° 48′ 37" IGD
Parsovići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Konjic koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 176 stanovnika.[1]

Parsovići
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Hercegovačko-neretvanski
Opština/Općina Konjic
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 176
Geografija
Koordinate 43°46′16″N 17°48′37″E / 43.7711°N 17.8103°E / 43.7711; 17.8103
Parsovići na mapi Bosne i Hercegovine
Parsovići
Parsovići
Parsovići (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 036

Parsovići se nalaze četiri kilometra od Buturović Polja, na desnoj obali Neretvice.

Nalazi se u dolini Neretvice. Pripada Općini Konjic. U Parsovićima se nalazi veća područna osnovna škola pod nazivom Osnovna škola "Parsovići". U sklopu škole se nalaze fiskulturna sala i nanovo izgrađeno vanjsko igralište sa tribinama i rasvjetom. Parsovići su poznati po smotri tradicionalnih pjesama i gangi "Bećarac", koji se tradicionalno održava u ovom mjestu.

Od vjerskih objekata u Parsovićima je izgrađena jedna džamija koja se nalazi u centru sela. Džematski odbor Parsovići obuhvata naselja Parsovići , Kale, Prijeslop, Bušćak.

Nad ulazom u staru džamiju u ovom naselju, stajao je sljedeći natpis: „Dobrotvor hadži Mustafa Sarajlić. Godina 1310.“ (1892) iz čega se jasno zaključuje da je džamija napravljena 1892. godine, a da je sve ili većinu radova platio spomenuti Mustafa Sarajlić.

Godine 2005. džematlije ovog džemata pokrenule su akciju gradnje nove džamije nekoliko metara niže od stare. Nova džamija je završena i svečano otvorena 2. augusta 2008. godine. Prije otvaranja nove džamije u Parsovićima, zgrada stare džamije je uklonjena. Nova džamija ima u donjem katu mektebsku učionicu i abdesthanu, a prostrani molitveni prostor je na gornjem katu. Imam u Parsovićima je Amir ef. Cernica koji je dužnost preuzeo nakon preseljenja na ahiret Adem ef. Mujala.

Stanovništvo uredi

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 176

U sastav Parsovića ulaze i naselja Kale, Prijeslop i Bušćak. Danas u Parsovskim naseljima živi oko 400 Bošnjaka.

Starosjediocima u ovom naselju smatraju se porodice Mravović i Ždere.

Zanimljivosti Nekad je bila u upotrebi krilatica: „Nahija Neretva je sarajevska nahija.“ Naravno da ne začuđuje odlazak Neretljana u Sarajevo, ali je čudno da su i ljudi iz Sarajeva doselili u spomenutu nahiju. Poznate su mnoge porodice koje su porijeklom iz Sarajeva, a danas žive u ovom području: Osmanovići, Crvenci i Čomage u Seonici, Sarajlići u Parsovićima, Šoljići u Solakovoj Kuli. Interesantno je navesti i porodice koje su odselile u Sarajevo i tamo vrlo brzo postigle veliki ugled: Muhibići , Sokolovići , Defterdarije (Buturovići ), Čohadžići i Mujagići .


Geografija uredi

Kroz Parsoviće protiče Rijeka Neretvica koja zbog svoje atraktivnosti privlači mnogobrojne posjetioce i osobe zaljubljene u prirodu. Također ova rijeka u svom gornjem toku posjeduje dobar hidroenergetski potencijal, pa je na njoj planirano 15 mini hidroelektrana u narednom periodu, ukupne instalisane snage oko 25 MW.

Istorija uredi

Parsovići su jedni od najstarijih naselja u dolini rijeke Neretvice (u narodu poznato kao Klis), pa se na nekoliko lokacija u blizini sela mogu naći stećci koji asociraju na naseljenost prije više stotina godina. Pretpostavlja se da su nastali za vrijeme srednjovjekovne Bosne.

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Muslimani 149
Hrvati 27
Srbi 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 176

Privreda uredi

Parsovići su poznati po rijetkom nalazištu rude pirofilita koje je još uvijek nedovoljno eksploatisano. Iako je prije ratnih dejstava ovaj rudnik u sklopu preduzeća "Rudar" radio punim kapacitetom i izvozio ovaj cjenjeni resurs, danas je ovaj rudnik van funkcije kao i preduzeće "Rudar" koje je u stečaju.

Domaće stanovništvo se, zahvaljujući prirodnim uslovima, uglavnom uspješno bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi