Paropamisadi grčki: Παροπαμισάδαι) or Paropamisus grčki: Παροπαμισσός) je bilo drevno grčko ime za oblast Hindukuša u današnjem istočnom Afganistanu, o gradova Kabul i Kapisa (suvremeni Bagram).

Oblast Paropamisada je bila smještena istočno od Baktrije i sjeverno od Arahozije.

Historija Paropamisada uredi

Prema drevnim budističkim tekstovima, Mahadžanapada Kamboja se sastojala od teritorija Paropamisa i pružala na jugozapad, do Rajauria i jugozapadnog Kašmira. Oblast je došla pod ahemenidsku vlast krajem 6. vijeka pne., bilo pod vladavinom Kira Velikog ili Darija I.

320-ih godina pne. je Aleksandrovim osvajanjem Perzijskog Carstva započeo helenistički period i u Paropamisadima. Grčki izraz Παροπαμισάδαι ili Παροπαμισσός se u grčkoj literaturi koristio da opiše osvajanja Aleksandra te osvajanja grčko-baktrijskih i indo-grčkih kraljeva od 3. do 1. vijeka pne.

Nakon Aleksandrove smrti vlast je preuzelo Seleukidsko Carstvo, koje ga je 305. pne. predalo indijskoj Maurijskoj dinastiji . Kada su 185. pne. pali Maurijci, Grko-Baktrijci pod kraljem Demetrijem I su zauzeli zapadni dio Maurijskog Carstva (uključujućči e), te je postalo dio eutidemitskog Indo-Grčkog Kraljevstva. Eukraditi su zauzeli oblast nakon smrti Menandra , ali su ga oko 125. pne. izgubili u sukobu s Yuezhima ili Toharima.

Reference uredi

  • "The Greeks in Bactria and India" W.W. Tarn, Cambridge University Press