Parmenion (također Parmenio) (na grčkom, Παρμενίων, cca. 400–Ekbatana, 330. pne.) bio je makedonski vojskovođa koji je služio kralja Filipa II i njegovog sina Aleksandra Velikog.

Parmenion je na samom početku vladavine stekao veliki ugled kada je godine 357. pne. porazio Ilire. Historičari smatraju kako je bio jedna od ključnih ličnosti za vojne reforme koje je poduzeo Filip, odnosno transformirao pretvaranje makedonske vojske u profesionalnu, stajaću formaciju te uvođenje nove taktike, odnosno makedonske falange naoružane sarisama. Te su reforme Makedoniju učinile hegemonom Grčke, a kasnije omogućile i velike pobjede nad Perzijancima.

Parmenion je bio drugi po činu u Aleksandrovoj vojsci, te je komandirao lijevim krilom u bitkama kod Isa i Gaugamele. Suvremenici su ga smatrali jednim od najsposobnijih i najpouzdanijih Aleksandrovih generala.

Godine 330. pne. njegov sin Filota je optužen za izdaju, a potom pogubljen. Nastojeći spriječiti Parmeniona da osveti sina, Aleksandar je naredio da se Parmenion ubije prije nego što bi uopće mogao čuti za cijeli slučaj.

U filmu Alexander je njegov lik glumio John Kavanagh.

Eksterni linkovi uredi