Pankration ili pankracija (grčki sveborba) jeste jedna borilačka veština u starogrčkim antičkim igrama, koji se prvi put pouzdano javlja 648. pne. za vreme 33. olimpijskih igara. Grci su verovali da je legendarni Tezej osnovao pankration. Jedna naročito među Grcima popularna teorija jeste, da je pankration uz vojsku Aleksandra Velikog stigao do Indije, gde je pokrenuo tamošnje borilačke veštine i time onda i današnje dalekoistočne borilačke veštine poput kungfua i karatea.

Pankration je bio spoj rvanja (pale) i boksa (pigme), uz to su se upotrebljavale tehnike sa nogama, i za razliku od boksa borilo se suvim rukama (bez rukavica odnosno bandaža). U olimpijskim igrama pankration se održavao petog i time zadnjeg dana. Pobeda se dobijala jedino uz nokaut, predaju ili smrt protivnika. Za razliku od rvanja ili boksa u pankrationu nisu postojala tehnička pravila. To znači da su bili dozvoljeni udarci sa rukama, nogama, lakatima, kolenima i prstima, isto i bacalje, poluge i bolni hvatovi, u stajanju i na podu. Jedino je zabranjeno bilo ujedanje i udaranje u očiju. Na osnovi tih pravila koristila se svaka metoda da se protivnik savlada. Čak ni od proboda stomaka s rukom i iščupavanjem unutrašnjih organa stari grčki borci nisu marili, mada je ovo važilo za bezčasno. Mnogi pobeđeni borci tako su našli smrt ili su napustili arenu kao invalidi. Bilo je isto da je pobeđeni platio borbu sa svojim životom, ali mu se zbog dobre borbe posthum priznala pobeda.

Borci su se inače nazivali pankratijasti. U takmičenju je bilo sudije, heladonika, koji je nagledavao pravila i odredio pobednika. Jedan od poznatih atleta koji je više puta pobeđivao u ovoj disciplini bio je Teagenes iz Tasosa. Na internet-strani olimpijskog komitea stoji da je i Platon dva puta pobedio u disciplini pankrationa.

Danas postoje pokušaji da se pankration u jednoj civiliziranoj varijanti vrati u olimpijske igre, ili barem ustanovi kao samosvojni i ozbiljni sport u formi pangration atlima. Isto i brazilski vale tudo i sve više popularniji Mixed Martial Arts (MMA) i Freefights oživljavaju tradicije sveborbe slobodnog stila.