PJAK je skraćenica pobunjeničke grupe u Iranu punim imenom Partija za slobodni život Kurdistana (engleski:Party of Free Life of Kurdistan) koja se bori za autonomni i samostalni Kurdistan na području sjevernog Irana.

Političko-vojna aktivnost uredi

PJAK je osnovan 2004 godine nakon američke okupacije Iraka [1]. Za razliku od sličnih kurdskih grupa koji vode rat protiv Turske ili su nakon američke okupacije ostvarile autonomiju u Iraku PJAK smatra da žene moraju imati veliku ulogu u društvu što je dovelo do većeg postotka ženskih članova nego druge slične organizacije. Osim borbe za autonomiju Kurda u Iranu proklamirani ciljevi organizacije su rušenje političkog sistema Irana kao i da svi drugi narodi unutar države dobiju svoju autonomiju.

Američka veza uredi

PJAK ima svoje baze na području sjevernog Iraka koji je de facto pod kontrolom SADa. Iz tih baza on organizira i izvršava napade u Iranu. Još na proljeće 2006 Dennis Kucinich član američkog Kongresa je u otvorenom pismu američkom predsjedniku izjavio da SAD vrlo vjerojatno podržava PJAK [2], a na jesen iste godine američki časopis New Yorker govori o tome da SAD i Izrael naoružavaju, treniraju i davaju ciljeve za napad članovima PJAKa [3]. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je uvijek negirala te optužbe, ali je na ljeto zapovjednik ove terorističke organizacije došao u Washington na sastanak s tamošnjim vladinim službenicima [4].

Ubrzo po stupanju na predsjedničku dužnost Barack Obama je 2009. godine službeno raskinuo sve odnose s PJAK i proglasio ovu organizaciju terorističkom [5].

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi