Otok princa Edwarda

(Preusmjereno sa stranice Otok Princa Edwarda)
Otok Princa Edwarda, Kanada
Zastava Otoka Princa Edwarda
(Zastava Otoka Princa Edwarda) (Grb Otoka Princa Edwarda)
Službeni jezik Engleski
Glavni grad Charlottetown
Najveći grad Charlottetown
Predsjednik vlade Dennis King (PC)
Površina 5.660 km²
Stanovništvo
Provincija
2006. godine
Mjesto u Kanadi:
Gustoća
2006. godine:


138.519
2. po redu

24,44/km²
Internet stranica www.gov.pe.ca

Otok Princa Edwarda je najmanja provincija u Kanadi. Nalazi se na istoku Kanade, u zalivu Sv. Lorensa (eng. St. Lawrence Bay). Glavni grad ove provincije je Charlottetown. Ukupna površina provincije je 5.660 km².

Geografija uredi

Ostrvo Princa Edvarda nalazi se u zalivu Sv. Lorensa koji je dobio ime po ušću istoimene rijeke u blizini ovog ostrva. Pored Nove Škotske i Nju Brunsvika spada u grupu tzv. atlantskih primorskih provincija (eng. maritime provinces). Zajedno sa Nju Brunsvikom čini geografsku cjelinu Northamberlandskog tijesnaca (Northumberland straits). Reljef ostrva je uglavnom blago brežuljkast.

Historija uredi

Ovo ostrvo je originalno bilo dio francuske provincije Akadije. Ime ostrva je bilo Ile Royale. Nakon što su pobijedili Francuze na ovim prostorima, Englezi su 1758. protjerali Akađane s ovog ostrva i ovdje uspostavili Britansku vlast. Novo ime koje su dali ovom ostrvu bilo je ostrvo Sv Džona. (eng. St. Johns' island). Otada se na ostrvo doseljava stanovništvo britanskog porijekla. Ostrvo se kasnije odvaja od provincije Nova Škotska a dolazi i do promijene imena. Pošto je ime Sv. Džon bilo isuviše čest toponim u britanskim kolonijama, ostrvo dobija ime Ostrvo Princa Edvarda, po tadašnjem britanskom princu, Edwardu Augustu vojvodi od Kenta. Godine 1864. ostrvo je bilo domaćin prve konferencije koja je vodila ka utemeljenju Kanade. 1873. godine provincija se je pridružila Kanadi.

Stanovništvo uredi

Stanovništvo ove provincije su originalno činili Mik'maq indijanci. Danas oni predstavljaju neznatnu manjinu u ukupnom broju stanovnika. Ukupan broj stanovnika ove provincije danas je 138.519. Ogromnu većinu stanovništva čine ljudi britanskog, irskog ili francuskog porijekla. Ova provincija je pretežno ruralnog karaktera. Glavni grad Charlottetown ima nešto preko trideset hiljada stanovnika i skupa sa dva znatno manja naselja čini jednu od dvije urbane konglomeracije na ostrvu.

Ekonomija uredi

Ekonomija ove provincije se zasniva na poljoprivredi i sezonskom turizmu. Poljoprivreda funkcionira kao niz manjih farmi. Najzastupljeniji je uzgoj sjemenskog krompira. Ova provincija proizvodi oko trećine od ukupnog broja krompira proizvedenog u Kanadi. Turizam je postao još znatnije izražen u ekonomiji provincije nakon otvaranje mosta koji je povezao ovo ostrvo s kopnom 1997. godine.

Eksterni linkovi uredi