Otilio Ulate Blanco

Luis Rafael de la Trinidad Otilio Ulate Blanco (Alajuela, 25. kolovoza 1891. - San José, 27. listopada 1973.) je bio kostarikanski političar i novinar koji je od 1949. do 1953. godine obnašao dužnost predsjednika Kostarike.

Otilio Ulate Blanco

Mandat
7. studenog 1949. – 8. svibnja 1953.
Prethodnik José Figueres Ferrer
Nasljednik José Figueres Ferrer

Rođenje 25. kolovoza 1891.
Kostarika Alajuela, Kostarika
Smrt 27. listopada 1973.
Kostarika San José, Kostarika
Supružnik Haydée Rojas Smith
Vjera katolik

Potpis

Ulate Blanco je bio francuskog porijekla s majčine strane. Iako se nikada nije ženio, imao je dvije kćeri iz otvorene veze s Haydée Rojas Smith.

Kada je Ulate 1948. godine pobijedio na predsjedničkim izborima, kostarikanski zakonodavac je izglasao poništenje tih izbora u korist njegova protukandidata, Rafaela Ángela Calderóna Guardije. Taj je potez bio direktan povod građanskom ratu kojeg je predvodio José Figueres Ferrer.

Svoju političku karijeru, Ulate je počeo kao novinar u časopisu La Tribuna i vlasnik časopisa Diario de Costa Rica, tada glavnog časopisa u zemlji, odakle je vodio sve svoje političke kampanje. Kao predvodnik opozicije, 1948. godine pobijedio je na predsjedničkim izborima.

Kada je, nakon građanskog rata, Ulate konačno počeo služiti svoj mandat, pokazao je izrazitu vještinu u rješavanju ekonomskih problema, području na kojem je proveo niz reformi. Utilo je također zaslužan za davanje prava glasa ženama i za prikupljanje sredstava za izgradnju Zračne luke Juan Santamaría. Ipak, mnoga njegova postignuća će, kasnije, sebi pripisati kasniji predsjednici. Kada je posjetio kaznionicu na otoku San Lucas, Ulate je naredio puštanje poznatog ubojice, Beltrána Cortésa, iz neuobičajeno otvorene i zaštićene ćelije u koju ga je smjestio predsjednik León Cortés Castro te ga je smjestio s ostalim zatvorenicima.