Oružarnica Springfield

Ovo je članak o arsenalu Vojske SAD. Za suvremenog proizvođača oružja v. Springfield Armory, Inc.

Oružarnica Springfield (Springfield Armory) bila je glavno središte proizvodnje streljačkog naoružanja za potrebe oružanih snaga SAD u 19. i 20. vijeku. Na tom mjestu su proizvedeni mnogi modeli pušaka važni za razvoj tog oružja. Najvažnija je bila proizvodnja pušaka koja se odvijala od 1794. do 1968. godine, a koje su dobile naziv "springfiedlske puške". Osim Springfielda, postojala je i važna Oružarnica Harpers Ferry, ali je ona uništena u američkom građanskom ratu.

Oružarnica je ime dobila po obližnjem naselju Springfield u državi Massachusetts, u čijoj se blizini nalazilo polje na kome je milicija engleskih kolonista od 17. vijeka do početka američkog rata za nezavisnost održavala manevre. Za vrijeme rata su pobunjene kolonije godine 1777. tamo sagradile arsenal, kojem su se postupno priključile radionice za popravku, a kasnije i proizvodnju oružja.

Arsenal je s vremenom dobio na važnosti, tako da je za vrijeme Shaysove pobune 1787. godine bio jedan od ciljeva pobunjenih farmera. Godine 1794. predsjednik SAD George Washington je odredio da arsenal počne proizvoditi vlastite puške kako mlada država više ne bi ovisila o uvozu. Proizvodnja se nastavila sve do 1968. godine kada je Ministarstvo obrane SAD odlučilo zatvoriti tvornicu i pretvoriti je u muzej.

Godine 1974. je u Illinoisu osnovana kompanija Springfield Armory, Inc. koja proizvodi oružje za civilne potrebe.

Eksterni linkovi uredi