Orson Scott Card

Orson Scott Card (24. kolovoza, 1951.) je američki pisac, kritičar i konzervativni politički aktivist. Iako piše u nekoliko žanrova, najpoznatiji je po svojim znanstveno-fantastičnim romanima iz serijala o Enderu. Prva dva dijela, Enderova igra (Ender's game, 1985.) i Govornik za mrtve (Speaker for the death, 1986.) su dobili i Huga i Nebulu, te je Card tako postao jedini pisac koji je dvije godine zaredom osvojio dvije najvažnije znanstveno-fantastične nagrade za književnost.

Orson Scott Card

Card na simpoziju znanstvene fantastike i fantastike na Brigham Young University, 2008.
Rođenje Richland, Washington, SAD, 24. kolovoza, 1951.,
Zanimanje slobodni suradnik, profesionalni pisac
Nacionalnost Amerikanac
Period pisanja 1977.-
Književne vrste znanstvena fantastika
Nagrade

Službena stranica

Osobni život uredi

Potomak je dvojice od najvećih američkih mormona, Charlesa Ore Carda i Briana Younga. Rođen je u Richlandu, Washington, ali je odrastao i u Kaliforniji, Arizoni i Utahu. Pripadnik je Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Diplomirao je na sveučilištu u Salt Lake Cityu. Živi u Greensboru, Sjeverna Karolina.

Karijera uredi

Počeo je kao pjesnik, prve priče objavljuje u drugoj polovici 70-tih dok je pomoćnik urednika u Ensingu, mormonskom listu. Priča "Enderova igra" je prvi put objavljena u antologiji Analog science fiction and fact 1977. Znanstvenu fantastiku piše kao tzv. freelancer, odnosno slobodni suradnik. Godine 1985. objavljuje roman Enderova igra, a iduće godine njegov nastavak Govornik za mrtve, slijede redom: Xenocide (1992.), Children of the Mind (1996.) , Ender's Shadow (1999.), Shadow of the Hegemon (2001.), Shadow Puppets (2002.), "First Meetings in the Enderverse" (2002., kratke priče), Shadow of the Giant (2005.), A War of Gifts (2007.) , Ender in Exile (2008.). Osim tog Enderovog serijala ostali njegovi radova važnije knjige ili serijali su:The Tales of Alvin Maker, Pastwatch: The Redemption of Christopher Columbus, The Homecoming Saga i Empire. Napisao je i dvije stripovske mini-serije Ultimate Ironman za izdavača Marvel.