Lahiš, drugi po veličini grad u Kraljevstvu Juda su Asirci prvi put opsjeli godine 715. pne. kada je judejski kralj Ezekija odlučio prestati plaćati danak asirkom kralju Sanheribu. Ta je opsada završila kada se Ezekija predomislio i Sanheribu ipak isplatio danak.

Asirci judejske zarobljenike vode u progonstvo nakon pada Lahiša godine 701. pne. Ovaj je reljef važan jer daje podatke o starim judejskim nošnjama.

Godine 701. pne. Ezekija se ponovno pobunio, ovaj put iskoristivši asirsku zauzetost drugim pohodima da utvrdi Jeruzalem. Sanherib je ponovno došao pod zidine Lahiša i počeo ga opsjedati.

Sanheribova vojska je na kraju Lahiš osvojila, izgradivši opsadne rampe i udarajući u zidove bojnim ovnovima. Vodećim građanima Lahiša je živima odrana koža, a veliki broj je zaklan. Ostatak je prisilno odveden u Babiloniju.

Opsada i pad Lahiša je važan događaj s obzirom da se spominje istovremeno u Bibliji kao i asirskim spisima. Sanherib ga je očito smatrao važnim s obzirom da mu je dao posvetiti veliki reljef u svojoj palači u Ninivi.

Nakon pada Lahiša je Sanherib krenuo osvojiti Jeruzalem, ali ta opsada nije imala uspjeha.

Izvori uredi