Olimpijada 1988

XXIV. Olimpijske igre - Seoul 1988

XXIV. Olimpijske igre - Seoul 1988
Opći podaci
Grad domaćin Seoul, Južna Koreja
Otvaranje 17. rujna 1988.
Zatvaranje 2. listopada 1988.
Statistika
Broj država 159
Broj sportaša 8465
Broj sportova 27
Broj takmičenja 263

Odluka da se Igre održe upravo u Seoulu je donešena 1981. kada je južnokorejski glavni grad na glasanju pobijedio japansku Nagoyu. Ta je odluka donešena u jeku nove eskalacije hladnog rata, pa je postojao opravdan strah od novog sovjetskog bojkota, pogotovo s obzirom da je Južna Koreja bila tada žestoko antikomunistički nastrojena.

Pokušaji da se ti problemi izbjegnu prijedlogom zajedničke organizacije sa Sjevernom Korejom su propali. Na kraju je Igre od novog masovnog bojkota spasio Mihail Gorbačov i njegova politika perestrojke. Pod njegovom vlašću je SSSR uspostavio diplomatske odnose s Južnom Korejom, te tako otvorio put za sudjelovanje sportaša iz SSSR-a i drugih zemalja istočnog bloka na Igrama. Jedine komunističke države koje su iz ideoloških razloga odbile sudjelovati bile su Sjeverna Koreja i Kuba. Etiopija, Sejšeli i Nikaragva su svoj nedolazak opravdale ekonomskim razlozima.

Igre su, usprkos toga, zahvaljujući atmosferi završetka hladnog rata i nedavnoj demokratizaciji domaćina, sudionicima ostale u dobrom sjećanju. Najveću sjenu na njih je bacio doping-skandal koga je priredio kanadski atletičar Ben Johnson.

To su bile posljednje Igre na kojima su sudjelovali natjecatelji SSSR-a i Istočne Njemačke - dotadašnjih olimpijskih velesila.