Okruženje je kompleks spoljašnjih faktora koji deluju na sistem i određuju njegov kurs i oblik postojanja. Na okruženje može da se posmatra kao veliki skup u kojem je dati sistem podskup. Okruženje može da ima jedan ili više parametara, fizičkog ili drugog oblika.

Uopšteno govoreći, okruženje ili životna sredina (iako se smatra da su dva termina okruženje i životna sredina sinonimi, neke nauke preferiraju ređe upotrebljivani termin životna sredina kako bi se izbegla konfuzija sa češće upotrebljivanim terminom okruženje u ekologiji, politici, i sociologiji) nekog objekta ili delovanjem na isti se sastoji od supstanci, okolnosti, objekata, ili uslova kojima se okružen ili u kojem deluje.

Bilo koja od ove dve reči može biti upotrebljivana sa specijalnim značenjem u različitim kontekstima:

Prirodne nauke uredi

  • U biologiji, okruženje se može definisati kao kompleks klimatskih, biotičkih, socijalnih i zemnih faktora koji deluju na organizam i određuju mu oblik i opstanak. Prema tome podrazumeva sve što može imati direktnog uticaja na metabolizam ili ponašanje živog organizma ili vrste, uključujući svetlost, vazduh, vodu, zemlju i ostala živa bića. Videti okruženje (biologija)
  • U arhitekturi, ergonomiji (podela rada), i bezbednosti na radu, predstavlja se kao celina elemenata sobe ili zgrade koji imaju uticaj na blagostanje i efikasnost stanovnika – uključujući dimenzije i raspored životnog prostora, nameštaja, svetla, ventilacije, temperature, buke, itd. Videti životni prostor.
  • Videti geografiju kao predmet koji za cilj studiranja ima okruženje. (Termini kao npr. SOSE (Studies of Society & the Environment – Studije Društva i Okruženja) ne odnose se samo na studije okruženja već i na društvene nauke).
  • U psihologiji okruženje je teorija da to isto okruženje (u generalnom i sociološkom kontekstu) igra veću ulogu od nasleđa u određivanju razvoja pojedinca.

Fizičke nauke uredi

Humane i društvene nauke uredi

  • U netehničkom kontekstu, npr. politici, često se odnosi na prirodno okruženje, koje kao deo prirodnog sveta se smatra veoma važnom od strane ljudskih bića, iz bilo kog razloga.
  • U književnosti, istoriji, i sociologiji, okruženje je kultura u kojem individua živi ili je bila edukovana, kao i ljudi i institucije sa kojima ta individua dolazi u kontakt; videti društveno okruženje.
  • U fantastici, naročito u naučnoj fantastici i fantaziji, okruženjem se smatra bilo koji izmišljeni univerzum ili scena u kojem su smeštene priče. Tako na primer su Ratovi Zvezda English Star Wars smeštene u jednom društvenom okruženju, dok cy Star Track serije, filmovi i knjige smeštene u različitom okruženju.Ovo značenje je takođe relevantno u fantaziji igara sa različitim ulogama.
  • U bilo kakvoj organizaciji ili poduhvatu takođe može da se odnosi na socijalne i psihološke uslove koje osećaju svi članovi orkuženja; videti radno okruženje.
  • Na bilo kom sastanku ili kongresu, može da se odnosi na preovlađujuće raspoloženje ili prvenstvo učesnika.

Računarstvo i informatika uredi

  • U računarstvu generalno se odnosi na podatke, procese ili uređaje koji, iako ne eksplicitno identifikovani kao parametri računanja, mogu imati efekat na rezultat.
  • U funkcionalnim programiranjima, lambda calculus i programskim jezicima, obično se odnosi na identifikatore koji su definisani van date funkcije ali mogu biti upotrebljivani. Drugim rečima, bilo šta sa globalnim ili ne-lokalnim dosegom u datoj funkciji.
  • U određenim operativnim sistemima, kao Unix, DOS i Microsoft Windows, okruženje je skup promenljivih u obliku var=value korišćenim od strane aplikacija i biblioteka sa efektom na osnovne karakteristike.
  • Još generalnije gledano, može da obuhvati i hardver i operativni sistem na kojem program funkcioniše; videti operativna platforma

Vidite još uredi