Oklopni vlak 14-69

Za ostale upotrebe, v. Oklopni vlak (razvrstavanje).

Oklopni vlak 14-69 (ruski: Бронепоезд 14-69) je kazališni komad sovjetskog književnika Vsevoloda Ivanova premijerno izveden u Moskvi 1927. godine. Predstavlja adaptaciju istoimenog Ivanovljevog romana. Radnja, djelomično inspirirana Ivanovljevim vlastitim iskustvima, je smještena u Sibir u vrijeme ruskog građanskog rata. Protagonist je Nikolaj Veršinjin, seljak koji je ispočetka ravnodušan prema sukobu da bi se na kraju ne samo priključio boljševicima nego i vodio crvene partizane u akciji otimanja municije iz belogardejskog oklopnog vlaka.

Oklopni vlak 14-69
fotografija sa originalne moskovske predstave 1927. godine
Opće informacije
AutorVsevovold Ivanov
Žanrdrama
Činovi4
Jezikruski
Informacije o premijeri
Premijera8. 11. 1927.
Moskovski umjetnički akademski teatar (MHAT), Moskva, RSFSR, SSSR
Mjesto radnje
Adaptacije
Tomi (1931)

Svečana premijera predstave, koju je originalno postavio Konstantin Stanislavski, je održana na 10. obljetnicu oktobarske revolucije. Usprkos gotovo masovnih scena i gotovo 50 različitih likova, doživjela je veliki uspjeh i smatra se trenutkom kada je socijalistički realizam zavladao sovjetskim teatrom. Uspjehu je pomoglo i to što ju je javno pohvalio Josif Staljin. Osim u SSSR-u je sljedeće godine s uspjehom prikazana i u Njemačkoj u produkciji lokalnog Saveza za proletersku kulturu.

Gruzijski pisac Sandro Šanšijašvili ju je adaptirao pod naslovom Anzor, premjestivši radnju na Kavkaz. Godine 1931. ju je Jakov Protazanov adaptirao u Tomi, jedan od prvih sovjetskih zvučnih filmova.