Odbrana i poslednji dani

Odbrana i poslednji dani
Idoli
Žanr novi talas
Datum izlaska 1982.
Trajanje 44 min 21 sek
Izdavač Jugoton
Producent(i) VIS Idoli
Diskografija
VIS Idoli
(1981)
Odbrana i poslednji dani
(1982)
Čokolada
(1983)

Odbrana i poslednji dani je prvi studijski album beogradske grupe Idoli koji je izašao 1982. godine. Kitičari Džuboks magazina su 1985. izglasali da je ovo najbolji album jugoslovenskog roka u 20. veku. Ovo je takođe i jedan od prvih konceptualnih albuma jugoslovenskog roka.

O albumu uredi

Grupa je počela snimanje svog prvog LP-a na jesen 1981. Producenti ploče su prvo trebali da budu članovi grupe uz pomoć Dušana Spire Mihajlovića, međutim, Mihajlović je napustio snimanje ploče, pa je album snimljen uz pomoć Mila Pileta Miletića i Gorana Vojvode. Prvobitni plan benda je bio da se album bavi religijom i tradicijom, za koje su smatrali da će biti provokativne jer su mnogi aspekti ovih tema bili tabu u komunističkoj Jugoslaviji. Takođe, ovo je prvo izdanje sa promenjenim sastavom grupe, jer je Kokan Popović koji je nekada svirao sa Vladom Divljanom i Zdenkom Kolarom u Zvuk ulice sada svirao bubnjeve u Idolima kao novi bubnjar.

Album je nazvan po istoimenom romanu Borislava Pekića.

Kada su ulazili u studio, članovi benda još nisu bili sigurni šta tačno žele da naprave, stilski i muzički. Imali su puno ideja (u vezi konteksta Pekićevog rada, ali i širim obim filozofije), ali pretvoriti to u muziku i naći zadovoljavajući zvuk je predstavljalo izazov. Zbog ovog eksperimentalnog pokušaja-i-grešaka pristupa, snimanje je trajalo više od šest meseci.

Kritika je podeljeno prihvatila album, od ekstremno loših do ekstremno dobrih. Bend nije snimio nijedan spot za ovaj album. Prodato je 50.000 nosača zvuka u Jugoslaviji, što je u kontrastu sa prethodnom plošom VIS Idola koja je prodata u 200.000 primeraka.

Omot albuma i dizajn uredi

Fotograf i dizajner, Goranka Matić, koja je uradila omot, otišla je u Narodni muzej Srbije u Beogradu i napravila fotografiju koja je kasnije korišćena za omot. Izabrali su da to bude detalj sa tkanine na ikoni svetog Nikole.

Pozadina omota je detalj sa zlatne pozadine ikone. U unutrašnjosti sa leve strane je bila fotografija benda, a sa desne fotografiju gostiju i ljudi koji su bili uključeni u snimanje ploče.

Prvi put je korišćena ćirilica na albumu, slična onoj iz Miroslavljevog jevanđelja.

Spisak pesama uredi

  1. Kenozoik
  2. Poslednji dani
  3. Moja si
  4. Senke su drugačije
  5. Nemo
  6. Nebeska tema
  7. Rusija
  8. Igrale se Delije
  9. Jedina (uzurlikzurli)
  10. Odbrana
  11. Gde si sad Cica-maco
  12. Glavna ptica (skrati svoj dugački jezik)
  13. Hajde, sanjaj me, sanjaj

Spoljašnje veze uredi

Literatura uredi