Za ostala značenja, vidi Nuada (razvrstavanje).

U irskoj mitologiji Nuada ili Nuadu (moderni ispis: Nuadha), poznat po nadimku Airgetlám (moderni ispis: Airgeatlámh, doslovno "srebrnoruki"), bio je prvi kralj Tuatha Dé Dananna. U komparativnoj mitologiji odgovara galskom i rimsko-britanskom bogu Nodensu. Njegov velški ekvivalent je Nudd ili Lludd Llaw Eraint.

Nuada je bio kralj Tuatha Dé Dananna sedam godina prije dolaska u Irsku. Kada su se Tuatha De iskrcali, od Fir Bolga, tadašnjih stanovnika, zatražili su polovicu otoka. Fir Bolg i njihov kralj Eochaid mac Eirc su to odbili i odlučili su vlast nad otokom riješiti oružjem. Prije bitke su se obje strane, kako bi ishod bio što pošteniji, složile pregledati tuđe oružje. Kada je došlo do bitke - poznate kao prva bitka kod Mag Tuireda - prvak Fir Bolga po imenu Sreng je uspio Nuadi odsjeći ruku. Prije nego što ga je Sreng mogao dokrajčiti, Nuadin saveznik Angaba od Norveške se ispriječio i umjesto njega primio udarac, a Dagda je pred kralja postavio štit. Kralj je spašen, a njegova je vojska pobijedila u bitci. I Sreng je preživio, te izazvao Nuadu na dvoboj. Nuada je pristao, ali pod uvjetom da se Sreng bori sa jednom vezanom rukom. Sreng je nakon toga odustao od izazova ali mu je Nuada, impresioniran hrabrošću i vještinom, ponudio dio Irske koji predstavlja današnji Connacht.

Iako je pobijedio, Nuada je zbog gubitka ruke prestao biti fizički besprijekoran, te tako izgubio pravo da bude kralj. Prijestolje je prepustio polu-fomorijanskom princu po imenu Bres, koji je odmah počeo ugnjetavati Tuatha De Dannane. Nuada je u međuvremenu umjesto odrezane ruke dobio srebrni nadomjestak koji su izradili Dian Cecht and the wright Creidhne. Poslije je od Miachove krvi Nuadi izrasla nova ruka od krvi i mesa, te je nakon sedam godina smijenio Bresa.

Nuada je vladao dvadeset godina, prije nego što se Bres, uz pomoć fomorijanskog velmože po imenu Balor, pokušao vratiti na prijestolje. Došlo je do druge bitke Mag Tuireda u kojoj je Nuada poginuo, ali je pobjedu nad Bresom odnio mladi Lug i postao novi kralj.

Izvori uredi

Prethodi:
Bres
Veliki kralj Irske
AFM 1890-1870. pne.
FFE 1470-1447. pne.
Slijedi:
Lug