Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame je najpoznatija ranogotička katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu.

Notre-Dame

Historija uredi

Gradnja katedrale Notre-Dame de Parizu započinje 1163. godine. Povod je bilo proglašenje Pariza "župom kraljeva Evrope". Biskup Mauricea de Sully je smatrao kako je tadašnja pariška katedrala nedostojna te župe.

Gradnja katedrale je trajala do 1345. godine. Za vrijeme francuske revolucije je izložena vandalizmu antikatolički raspoloženih revolucionara, a kraće vrijeme je služila za obrede Kulta Vrhovnog bića i Kulta Vrhovnog bića. 1840-ih su na njoj vršeni rekonstrukcijski radovi. 1871. sljedbenici Pariške komune su je namjeravali zapaliti.

Dana 15.aprila 2019. godine katedralu je zahvatio strahovit požar.Planuo je u 18:50 i zahvatio je krovište i kupolu katedrale.Tijekom požara srušila se kupola i čuveni zvonik.Borba s požarom trajala je 8,5 sati,kada je požar ugašen.Za vreme požara jedan svećenik ušao je u katedralu i spasio krunu,koju je nosio Isus Krist za vreme svoje muke,te je jedan od heroja tog požara.U požaru su ozleđena dva policajca i jedan vatrogasac.

Arhitektura uredi

 
Zapadni ulaz u Notre-Dame

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njezina prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo vitraža, potpuno opravdavaju njezin status "najpopularnije" crkve u Francuskoj. Katedrala je petobrodna, duga je 130 m široka 48, a visoka 36 m. Osnova je zbijena. Dvostruki deambulatorij hora nadovezuje se neposredno na bočne brodove, a kratki transept jedva prelazi širinu fasade i daje crkvi oblik latinskog križa. Sistem potpornih stubova i lukova koji okružuju cijelu građevinu nose glavni dio težine konstrukcije. Potporni lukovi i stubovi raspoređeni su u više redove u vidu kaskada. Zapadno pročelje katedrale primjer je neponovljive elegancije gotike. Pročelje uokviruju dva zarubljena tornja. Strelasti završeci uobičajeni u gotici, nisu nikad bili izvedeni, tako da su kule prekrivene terasastim krovovima. Potporni stupci pojačavaju uglove kula i dijele pročelje na tri glavna dijela. Riješenje je trospratno. Na zapadnom pročelju skulptura je teško oštećena za vrijeme francuske revolucije. Gotički je vertikalizam unutrašnjeg prostora kao i veliki prozori u prozorskom zidu, kao i lakoća i vitkost oblika.

Katedrala u popularnoj kulturi uredi

Katedrala je u popularnoj kulturi najpoznatija kao mjesto radnje historijskog roman Zvonar katedrale Notre-Dame Victora Hugoa. Poznati pisac, veliki zaljubljenik u gotičku arhitekturu, roman je, između ostalog, napisao i zato da bi potakao svoje suvremenike da obnove crkvu.

Galerija slika uredi

Eksterni linkovi uredi