Nina Konstantinova Dobreva (bugarski: Нина Константинова Добрева; Sofija, 9. janura 1989.), bugarsko-kanadska je glumica. Najpoznatija je po ulozi Elene Gilbert u TV seriji "Vampirski dnevnici".

Nina Dobrev
glumica
Biografske informacije
RođenjeNina Konstantinova Dobreva
9. 1. 1989. (1989-01-09) (dob: 35)
Sofija, Bugarska
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period2006.-

Životopis uredi

Nina Dobrev rođena je u Sofiji, Bugarska i preselila se u Kanadu u dobi od dvije godine, gdje je odrasla u Torontu, Ontario. Tečno govori francuski, engleski i bugarski jezik. Njezina majka je umjetnica, a otac računalni znanstvenik. Ima jednog starijeg brata. Još od malih nogu, pokazala je veliki entuzijazam i talent za umjetnost: ples, gimnastiku, kazalište, glazbu, vizualnu umjetnost i glumu.

Nina Dobrev je pohađala J. B. Tyrrell Sr. Public School i Wexford Collegiate School za umjetnost u Scarborough, Ontario. Pohađala je Ryerson University, studij sociologije. Napustila ga je u 2008. kako bi započela glumačku karijeru.

Karijera uredi

Posao modela doveo ju je do reklama, koje su tada pretvorene u filmske audicije. Ubrzo nakon toga, zabilježila je uloge u igranim filmovima uključujući Uspomene jednog bjegunca, Daleko od nje, Never Cry Werewolf, i televizijskoj seriji Degrassi: The Next Generation. Glumila je u nekoliko životno izvornih filmova. Također se pojavila u MTV filmu The American Mall na CTV.Postala je najpoznatija po ulozu uCW drami Vampirski dnevnici, igrajući dvostruku ulogu Katherine Pierce, vampiricu koju su voljela ista braća tijekom Američki građanski rat, i Katherininu dvojnicu Elena Gilbert, djevojku koja je uhvaćena između iste braće vampira, Damona i Stefana Salvatorea. Dobrev i zvijezda Vampirskih dnevnika, Ian Somerhalder su bili zajedno od 2011. do 2013.godine.

Također je imala manju ulogu u trileru Chloe, koju je objavila tvrtka Sony Pictures Classics 26. ožujka 2010. Film je doživio komercijalni uspjeh.

U kolovozu 2010, Dobrev se pojavila na otvaranju skice 62. Primetime Emmy Awards.

U travnju 2011, prijavila se za ulogu Candice u filmskoj adaptaciji The Perks of Being a Wallflower, sa Logan Lerman, Emma Watson i Paul Rudd. Snimanje je počelo u svibnju te godine u Pittsburgh, Pennsylvania, a scene je završila 27. lipnja.