Newton Leroy Gingrich (17. 3. 1943. -) je američki historičar, pisac i republikanski političar, najpoznatiji po tome što je vodio tzv. Republikansku revoluciju 1994. godine, odnosno bio predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD od 1995. do 1999. godine.

Newt Gingrich
Newt Gingrich
Rođenje17. 3. 1934. (1934-03-17) (dob: 90)

Gingrich se rodio kao Newton McPherson u Harrisburgu u Pennsylvaniji. Nakon što mu se majka preudala, preuzeo je prezime od svog očuha Roberta Gingricha.

1970-ih, kada je radio kao profesor historije na koledžu, u Georgiji prvi put se natjecao za mjesto u Predstavničkom domu. Pokušaji 1974. i 1976. nisu bili uspješni, ali je 1978. izabran i ubrzo se počeo nametati kao jedan od vođa konzervativnog krila Republikanske stranke u Kongresu. Godine 1989. je naslijedio Dicka Cheneya na mjesto glavnog biča (whip) tada manjinske republikanske frakcije.

Godine 1994. je rukovodio izbornom kampanjom republikanaca na izborima za Kongres, tokom kojih je od Demokratske stranke preuzeta većina u dva doma Kongresa - prvi put nakon 40 godina. Temelj kampanje je bila Gingricheva platforma poznata kao Ugovor s Amerikom.

Gingrich je tada izabran za predsjednika Zastupničkog doma i postao je jedan od glavnih protivnika predsjednika Billa Clintona. Nastojanje republikanaca da poraze Clintona na predsjedničkim izborima 1996. godine nije uspjelo, ali je početkom 1998. izbila afera Lewinsky. Gingrich je bio arhitekt strategije za izborima na Kongres temeljene na aferi i pokušaju opoziva, ali su američki glasači smatrali da republikanci nemaju pravo te je Republikanska stranka izgubila dobar dio svoje većine. Zbog toga, kao i niza financijskih i etičkih prekršaja, Gingrich je smijenjen s položaja.

Gingrich se povukao iz Kongresa, te od 2001. djeluje kao politički komentator. Nedavno je izrazio želju da se kandidira za izborima za predsjednika SAD 2008. godine, ali još u tom smislu nije poduzeo nikakve formalne korake.

Vanjske veze uredi

Šablon:CongBio2