Nepovratni ventil

Nepovratni ventil dozvoljava protok fluida samo u jednom smjeru (poput diode u elektronici), uz minimalno mogući pad tlaka (mali otpor). Taj pad tlaka je kriterij kvalitete nepovratnog ventila. Pladanj ventila može imati oblik kugle, stožca, tanjura ili čahure. Ventil može biti neopterećen ili opterećen (s oprugom). [1]

Nepovratni ventil s čeličnom kuglicom i oprugom u otvorenom položaju Nepovratni ventil s čeličnom kuglicom i oprugom u otvorenom položaju
Nepovratni ventil s čeličnom kuglicom i oprugom u otvorenom položaju
Nepovratni ventil s čeličnom kuglicom i oprugom u zatvorenom položaju
Principijelna shema hidrauličkog pogona. Glavni razvodnik hidrauličkog cilindra (A) je 4/3 razvodnik (B) koji se aktivira električki, a centriran je oprugama. U centralnom položaju protok hidrauličke pumpe (C) preusmjerava se nazad u spremnik ulja (D). H - Q karakteristika volumetričke pumpe (C) gotovo je vertikalna (opasnost od oštećenja pri preopterećenju), pa je pumpu potrebno zaštititi ventilom za ograničenje tlaka (E) (sigurnosni ventil). Nepovratni ventil (F) spriječava natražno strujanje i pojavu preniskog tlaka u sistemu. Također, uz filtar ulja (G) se često paralelno priključuje nepovratni ventil (H), kojem je potreban izvjestan tlak za otvaranje (ima funkciju ograničenja tlaka), kako bi se izbjegao preveliki pad tlaka zaprljanog filtra ulja.

Zaporni ventil uredi

Nepovratni ventil spada u grupu zapornih ventila. Zaporni ventili ne dopuštaju protok u jednom smjeru (zatvaraju), a propuštaju u suprotnom smjeru. Povećanje tlaka na izlaznoj strani potpomaže zapornu funkciju (brtvljenje).

Dvije su vrste zapornih ventila:

  • za zatvaranje potreban pad tlaka Δp na ventilu u nedozvoljenom smjeru (bez opruge) i
  • zatvara već kad izostane pad tlaka na ventilu (s oprugom koja zatvara ventil).

Zaporni ventili se mogu podjeliti na:

  • nepovratni ventili
  • uvjetno zaporni ventili (logički I)
  • naizmjenično zaporni ventili (logički ILI)
  • brzoispusni ventili

Uvjetno zaporni ventil (I-ventil) uredi

Uvjetno zaporni ventil ostvaruje logičku I-funkciju. Ventil se zatvara (poput nepovratnog) ako tlak djeluje na bilo kojem ulaznom priključku, ali se ne može zatvoriti kad djeluje na oba. Ista funkcija može se ostvariti pomoću 3/2 razvodnika u pasivnom ili serijskom spoju. I-funkcija koristi se npr. pri upravljanju prešama (2 tastera za dvije ruke, da se izbjegnu ozljede ruku). Tijekom izlaska klipnjače nije dozvoljeno otpustiti niti jedan razvodnik za start, inače se klipnjača odmah vraća u polazni položaj.

Naizmjenično zaporni ventil (ILI-ventil) uredi

Naizmjenično zaporni ventili ostvaruju logičku ILI funkciju. Tlak se prenosi na izlazni priključak, kad tlak djeluje na jedan (bilo koji) ulazni priključak, a istovremeno se drugi (odzračeni) ulazni priključak zatvara. Ako tlak djeluje na oba ulazna priključka, otvoren je kroz jedan od njih (ili kroz oba) prolaz prema izlaznom priključku. [2]

Brzoispusni ventil uredi

Brzoispusni ventili koriste se za ubrzanje pražnjenja cilindra, čime se povećava brzina kretanja klipa. Cilindar se ne prazni preko upravljačkog razvodnika, nego preko brzoispusnog ventila. Brzoispusni ventil ima relativno veliki protočni presjek i predstavlja manji otpor strujanju medija koji izlazi iz cilindra nego razvodnik. Također, u slučaju pražnjenja cilindra kroz razvodnik, na razvodniku se javlja buka zbog prigušivanja zraka.

Izvori uredi

  1. [1] Arhivirano 2013-07-18 na Wayback Machine-u "Pneumatika i hidraulika" Radoslav Korbar, Veleučilište u Karlovcu, www.vuka.hr, 2007.
  2. [2][mrtav link] "Regulacija hidrauličkih i pneumatskih sustava" Dr. sc. Željko Šitum, izv. prof., Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, zrno.fsb.hr, 2011.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nepovratni ventil