Neferirkare Kakai

Neferirkare Kakai na hijeroglifima
N5D4F35D28

Neferirkare Kakai je bio faraon Egipta za vrijeme Pete dinastije. Njegovo ime Neferirkare znači "Lijepa je duša Reova." Sudeći prema veličini njegovog zagrobnog kompleska u Abusiru, vjerojatno je bio važan kralj, ali s obzirom da se Kamen iz Palerma prekida za vrijeme njegove vladavine, o njemu se relativno malo zna. Piramida Neferirkarea Kakaija (grobnica) kralja je ispočetka bila projektirana kao 6-stepenasta piramida visine 52m, ali kasnije je proširena u tipičnu piramidu visine 72m. Grobni kompleks je nedovršen, te je samo dio donjeg zagrobnog hrama bio dovršen, pretpostavlja se, prije napuštanja projekta. Neferirkare je vjerojatno bio brat faraona Sahurea i sin faraona Userkafa, osnivača dinastija. S obzirom da anali Kamena iz Palerma završavaju u doba Neferirkareove vladavine, neki naučnici su pretpostavili da bi taj dokument mogao poticati upravo iz doba njegove vladavine. Međutim, dokazi s druge strane stele sugeriraju da je dokument pokrivao i vladavine kasnijih vladara Starog kraljevstva. Stoga je moguće da je ovaj ljetopis bio napravljen u doba Nyuserre Inija koji je dugo vladao i bio treći nasljednik Neferirkarea nakon kratkotrajnog i beznačajnog Shepseskare Isija i kratkotrajnog Neferefrea.

Važna nakupina administrativnih papirusa Starog kraljevstva je bila pronađena u Neferirkareovom zagrobnom hramu između 1893 i 1907, a oni se uglavnom bave vladavinama Djedkare Isesija i Unasa. Jedan od dokumenata je pismo kralja Djedkarea hramskim svećenicima kojim se opskrbljuje Neferirkareov zagrobni hram. Manethonov Epitom Neferirkareu pripisuje vladavinu od 20 godina dok glavni dio oštećenog Kamena iz Palerma bilježi godinu njegovog 5. popisa stoke prije nego što su ostale godine izgubljene u oštećenom dijelu dokumenta.

Neferirkareova vladavina u 5. dinastiji bila je neobična s obzirom na veliki broj zabilježenih osobnih detalja koji ga opisuju kao brižnog i blagog vladara. Kada je Rawer, stari plemić, slučajno dotakao kralja svojim štapom -- grijeh zbog koga je mogao biti prognan s dvora s obzirom da se faraon gledalo kao na živućeg boga u mitologiji Starog kraljevstva -- Neferirkare ga je odmah pomilovao i objavio kako je Rawerov dodir "čast." Također je dao dozvolu svećeniku Ptahshepsesu da mu ljubi noge. Konačno, kada je vezir Weshptah doživio moždanu kap za vrijeme posjete dvoru, kralj je pozvao glavne liječnike palače da pokušaju izliječiti umirućeg vezira. Kada je Weshptah umro, Neferirkare je bio neutješan te se povukao u osobne odaje kako bi žalovao za prijateljem. Kralj je zatim naredio čišćenje Weshptahovog tijela u njegovog prisustva te naredio da se napravio kovčeg od ebanovine za pokojnog vezira. Tako je Weshptah bio sharanjen s posebnim počastima i ritualima zahvaljujući Neferirkareu. Ovi zapisi o kraljevim djelima su ispisani na Wesptahovom grobu te naglašavaju faraonovu ljubav prema bližnjima.

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Sahure
Faraon Egipta
Peta dinastija
Slijedi:
Shepseskare Isi