Neecha Nagar (hindi: नीचा नगर; sh. Donji grad, također poznat i pod naslovom Crni grad) je indijski film na hindi jeziku snimljen 1946. u režiji Chetana Ananda, poznat kao prvi indijski film nagrađen Zlatnom palmom.

Neecha Nagar
RežijaChetan Anand
ProducentA. Halim
ScenarioKhwaja Ahmad Abbas
Hayatullah Ansari
PredložakNeecha Nagar; autor:
Hayatula Ansari
Na dnu; autor:
Maksim Gorki
UlogeKamini Kaushal
Uma Anand
MuzikaRavi Shankar
FotografijaBidyapati Ghosh
StudioIndia Pictures
Datum(i) premijere
9. 1946 (1946-09)
(Cannes)
Trajanje122 min.
Zemlja Britanska Indija
Jezikhindi

Predstavlja adaptaciju istoimene priče Hayatule Ansarija, koja je, pak, bila inspirirana znamenitom dramom Na dnu ruskog pisca Maksima Gorkog. Radnja je smještena u sirotinjsku četvrt gdje bogati, ali beskrupulozni vlasnik stambenih zgrada stanarima namjerno odbija omogućiti dovod pitke vode, i to samo zato da bi ih prisilio da koriste zagađenu vodu i razbole se te im potom naplaćivao troškove liječenja u vlastitoj bolnici.

Neecha Nagar je nastao kao produkt nastojanja Ananda i nekolicine njegovih kolega, okupljenih u ljevičarski kružok Indian People's Thetare Association (IPTA) da se, u predvečerje nezavisnosti, počnu baviti ozbiljnim društvenim problemima, odnosno promoviraju socijalizam. Neecha Nagar je prikazan na prvom kanskom filmskom festivalu gdje je dobio Zlatnu palmu zajedno sa još nekoliko istaknutih filmova u tadašnjem svijetu. Historičarima je zanimljiv kao jedan od prvih pokušaja indijskih sineasta da realističnim i društveno angažiranim pristupom odbace eskapizam i druge bollywoodske konvencije, odnosno preteča kasnijeg pokreta poznatog kao Parallel Cinema.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi