Narodna politička konsultativna konferencija Kine

Kineska politička konsultativna narodna konferencija [O ovom zvuku  Listen], skraćeno 人民政协, Rénmín Zhèngxié, odnosno "Narodno politička konsultativna konferencija"; ili jednostavno 政协, Zhèngxié, i.e. "PKK"), u zapadnoj literaturi poznata i po skraćenici CPPCC (engleski: Chinese People's Political Consultative Conference) je političko savjetodavno tijelo Narodne Republike Kine. Sastavljeno je od delegata koji pripadaju različitim političkim strankama i organizacijama, kao i nezavisnim članovima iz Kine. Njegov sastav se temelji na običajima, odnosno dogovoru različitih stranaka.

Kineska narodna politička konsultativna konferencija
Pojednostavljeni kineski 中国人民政治协商会议
Tradicionalni kineski 中國人民政治協商會議

Najveći broj članova konferencije čine predstavnici Komunističke partije Kine (KPK), dok ostatak čine predstavnici Ujedinjenog fronta, odnosno njenih satelitskih stranaka.

Konferencija je nastala prije osnivanja NR Kine, odnosno datira od 1945. godine kada su, nakon završetka drugog svjetskog rata KPK i nacionalistički Kuomintang - suparnici u građanskom ratu privremeno prekinutom zbog japanskog napada - dogovorili da otpočnu pregovore o stvaranju zajedničkih organa vlasti u poratnoj Republici Kini. U Chongqingu je tako od 10. do 31. januara 1946. održana prva Politička konsultativna skupština na kojoj je uz KPK i Kuomintang sudjelovalo još nekoliko stranaka. Ta konferencija, međutim, nije spriječila novo izbijanje građanskog rata. U septembru 1949. godine, kada su komunisti uspjeli osvojiti najveći dio Kine, organizirali su novu Političku konsultativnu konferenciju, na koju su pozvali sebi bliske političke stranke i pojedince. Ona je preimeovana u Političku konsultativnu narodnu konferenciju, koja je djelovala kao de facto ustavotvorna skupština NR Kine, a od 1949. do 1954. je djelovala kao parlament nove države, prije nego što su zakonodavne funkcije prenesena na Nacionalni narodni kongres.

Eksterni linkovi uredi