Za ostala značenja, vidi Napredak (razvrstavanje).

Napredak ili progres (od latinskog progressus = napredovanje, sintagma od pro (naprijed) + gradi (ići)[1]) je izraz koji u najširem smislu označava procese koji za posljedicu imaju primjetno i neporecivo poboljšanje stanja nekog pojedinca, društvene grupe ili institucije, odnosno njihov dolazak na "višu" razinu koji se odražava kroz zdravlje, materijalno blagostanje, bezbjednost, fizičke, intelektualne i tehnološke mogućnosti.

Omot štampane partiture za Dawn of the Century, popularni klavirski marš u SAD 1900. godine, na kome je napredak prikazan kao djevojka s krilima, odnosno simboliziran novim tehnološkim izumima kao što su telegraf, električna sijalica, lokomotiva, automobil, šivaći i pisaći stroj.

U suštini ideja progresa je vrlo jednostavna, to znači da svake godine morate imati više, kako kao individua tako i kao društvo, dakle ako imate stado od 10 ovaca iduću morate imati bar 12, ili ako obrađujete 2 oranice iduće ih treba biti 3. Iako je to vrlo jednostavno (i vrlo upitno), još uvijek na taj način funkcionira čitav svijet, od malih do velikih kompanija, od mini država do velesila. Upitna je jer zemaljska kugla i njeni resursi nisu beskonačni.

U užem smislu napredak predstavlja ideju u filozofiji historije i historiografiji prema kojoj historijski događaji za posljedicu imaju općenitu promjenu svijeta nabolje. Iako su se takve ideje mogle pronaći i kod pojedinih antičkih filozofa, one su svoj najsnažniji poticaj dobile u doba Prosvjetiteljstva u 18. vijeku, a vrhunac imale u tzv. Belle epocqueu, odnosno neposredno prije prvog svjetskog rata.

Uz koncept napretka je vezana i politička ideologija poznata kao progresivizam.

Izvori uredi

  1. Progress (engleski). Merriam Webster. Pristupljeno 26. 9. 2019. 

Veze uredi