Napad NOVJ na Cazin septembra 1944.

Snage Četvrtog korpusa NOVJ izvele su septembra 1943. napad na nemačko-ustaški garnizon u Cazinu. Napad na Cazin izvele su Prva brigada Osme divizije i Druga brigada Unske operativne grupe, dok je Druga brigada Osme divizije sprečavala intervenciju prema Cazinu iz Bihaća i Ostrošca.

Napad NOVJ na Cazin septembra 1944.
Deo Drugog svetskog rata
Vrijeme:13. septembar 1944.
Mjesto:Cazin, komunikacije između Bihaća i Cazina
Rezultat: Pobeda NOVJ
Sukobljene strane
Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije Nemački Vermaht
Snage NDH
Uključene jedinice
dve brigade Osme korpdunaške divizije
jedna brigada Sedme banijske divizije
Unska operativna grupa NOVJ
Cazinski partizanski odred
vod tenkova
haubička bateriju Haubičkog diviziona četvrtog korpusa
Peta ustaška bojna
delovi 373. legionarske divizije
Deseta zagrebačka jurišna bojna NDH
Snaga
oko 2.000 u napadu na Cazin, oko 2.000 u izolaciji napada oko 450 u odbrani garnizona, oko 6.000 u okolnim garnizonima[1]
Žrtve i gubici
13 poginulih, 43 ranjena, 3 nestala[2] 273 mrtvih, 276 zarobljenih, oko 90 ranjenih (prema izveštaju štaba Osme divizije)[2]

Napad je počeo 13. septembra 1944. u 5:30 ujutro. Nakon tri sata borbe brigade NOVJ slomile su otpor i oslobodile Cazin, a borbe su se nastavile gonjenjem Pete ustaške bojne koja je pokušavala da se probije iz Cazina prema Bihaću. U toku dana ova grupacija je razbijena i najvećim delom uništena, a pokušaji prodora iz Bihaća prema Cazinu su odbijeni. U Cazinu je najvećim delom uništena Peta ustaška bojna[3].

Nemačko-ustaške snage uspele su da prodru u Cazin i ponovo ga posednu 14. septembra u 15 sati[4]. Štab Četvrtog korpusa NOVJ naredio je nastavak napada prema Izačiću i Vagancu. Nemačko-ustaške snage napustile su Izačić pre planiranog napada, a napad na Vaganac okončan je neuspehom.

Okolnosti uredi

Nakon veoma uspešnih akcija po komunikacijama tokom operacije Ratvik, štab Četvrtog korpusa odlučio je da nastavi ofanzivna dejstva birajući isturena osovinska uporišta prema slobodnoj teritoriji. Pripremljeni su i izvedeni napadi na Cazin u Cazinskoj krajini, Vaganac u Kordunu, Sunju na Baniji i manja osovinska uporišta južno od Zagreba.

Cazinski garnizon imao je važnu ulogu u zaštiti unske komunikacije koja je za 15. nemački korpus u tom periodu imala rastući značaj. Napad na Cazin nadovezao se na operacije Petog korpusa NOVJ i oslobođenje Prijedora i predstavljao je dodatni pritisak na 15. korpus pred Drugu banjalučku operaciju.

Literatura uredi

Reference uredi

  1. Dušan Baić: ČETVRTI KORPUS NOV JUGOSLAVIJE, strana 311
  2. 2,0 2,1 Dušan Baić: ČETVRTI KORPUS NOV JUGOSLAVIJE, strana 312
  3. Ignjatije Perić, Peta kordunaška brigada, strana 200-204
  4. ZBORNIK NOR-a. tom V - BORBE U HRVATSKOJ - knjiga 33 - rujan 1944, dokument 131: Izvještaj Zapovjedništva Glavnog stožera domobranstva od 16. septembra 1944. o napadu jedinica NOVJ na Križevce, Daruvar i Cazin, o napuštanju Hercegovca i Slavonske Požege i o borbama kod Đakova