Naga je naziv za narod koji broji dva i pol miliona pripadnika, pretežno u Nagalandu, dijelovima Manipura, Assama, Arunachal Pradesha te Mianmara. To je narod miješanog yunnanskog i burmanskog porijela, te govori plemenske dijalekte koji pripadaju tibetansko-burmanskoj porodici.

Historija uredi

Nage su tradicionalno ispovijedale svoju animističku vjeru te su poznati kao ratoboran narod s agrarnom ekonomijom. Također su poznati po gostoljubivosti, hrabrosti, iskrenosti i osjećajem za čast. Fundamentalistički baptistički misionari iz SAD su stigli u njihovu domovinu u 19. vijeku te veliki broj Naga preobratili na kršćanstvo. Danas Nage vode pregovore s indijskom vladom u suverenitetu kojeg su bili tražili šest decenija. Dok je Indija prilično nesklona prihvatiti zahtjeve Naga, mnogi drže spor napredak pregovora kao jedan od glavnih razloga za nedostatak ekonomskog razvoja.

Kultura uredi

Tetoviranje i spavaonice imaju važnu ulogu u tradicionalnoj kulturi, iako su ti običaji danas u opadanju. Lov na ljudske glave, koji se široko prakticirao, zabranjen je od 1991.

Religija uredi

Nage u Manipuru i Nagalandu su uglavnom baptisti kao rezultat rada britanskih, i kasnije američkih misionara, koji su imali efekta na etnički identitet Naga zbog napuštanja tradicionalnih običaja. To je stvorilo Naga fundamentalizam i militantne Naga grupe poput NSCN. NSCN je kao svoj zadatak imala prisilno preobraćenje animističkih Naga na kršćanstvo i stvaranje Velikog Nagalanda. Kao rezultat toga, većina Naga u Nagalandu su kršćani, odnosno vidno pro-američki baptisti. Ima relativno malo kršćanskih Naga koji kombiniraju animistička vjerovanja i rituale s kršćanstvom, jer baptisti osuđuju sva ne-kršćanska vjerovanja kao kultove i fundamentalno suprotna kršćanskom nauku.

Većina plemena Naga koje žive u Arunachal Pradeshu i Mianmaru su ostala vjerna svojoj animističkoj vjeri, iako s ih militanti i misionari posljednjih godina preobraćivali na kršćanstvo

Neki pripadnici plemena Nocte su sljedbenici animističkih oblika hinduizma. Theravada budizam ispovijeda mali broj Naga, najčešće u Tangsi.

Popis plemena Naga uredi

Podijeljeni su na oko 30 plemena, od kojih većina živi van Nagalanda.

Eksterni linkovi uredi