Nadbiskupska klasična gimnazija

Ovo je glavno značenje pojma Nadbiskupska klasična gimnazija. Za druga značenja, v. Nadbiskupska klasična gimnazija (razvrstavanje).

Nadbiskupska klasična gimnazija, službeno Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti je srednja škola smještena na Šalati u Zagrebu. Nalazi se između MEF-a, PMF-a i Instituta Ruđer Bošković. Svoje djelovanje je započela 1920. s adresom na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od 1928. do danas, nalazi se u Voćarskoj cesti 106.

Nadbiskupska klasična gimnazija
Zvjezdarnica

Povijest uredi

Nadbiskupska klasična gimnazija razvila se iz Nadbiskupskog liceja osnovanog 1854. godine u sklopu Bogoslovnog sjemeništa. Od 1922. godine škola djeluje kao Nadbiskupska velika gimnazija, a od 1931. kao Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti. No, ta javnost školi je ukinuta 1948., ali ona usprkos tome i dalje radi, a temeljem osnivačkoga akta od 8. rujna 1948. godine.[1] U razdoblju kada škola nije imala pravo javnosti, u tome velikom kompleksu smjestila se vojna bolnica, koja je 1989. preselila. Pravo javnosti škola ponovno dobiva u travnju 1991. godine, te je dopušten upis vanjskih učenika. Važna godina za povijest Šalate je 2003. jer su te godine biskupi Zagrebačke metropolije odlučili da školu mogu pohađati i djevojke. Generacija učenika maturanata 2006./2007. je prva generacija u kojoj su bile djevojke.

Nastavni program uredi

Školu je osnovala Zagrebačka nadbiskupija i isprva je bila zamišljena kao odgojno-obrazovna ustanova za odgoj dječaka koji će postati svećenici. Danas škola njeguje duhovan život, što informativno, što odgojno. Škola sudjeluje u mnogim dobrotvrnim akcijama, duhovnoj obnovi i odgoju učenika.

Škola provodi klasičan program. Kroz sve četiri godine uče se latinski i grčki jezik, što učeniku daje visoko opće obrazovanje te znanje o klasičnoj kulturi.

Uz to što ima klasičan program, škola pruža i obrazovanje opće gimnazije. Satnica ostalih predmeta je gotovo slična kao kod ostalih općih gimnazija.

Zvjezdarnica uredi

Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina obrazovna ustanova srednjeg školstva u Hrvatskoj koja posjeduje vlastitu zvjezdarnicu. Isto tako, posjeduje WiFi koji pokriva područje škole te putem WLana izravnu vezu s PMF-om.

Izvori uredi

  1. Osnivački akt br. 5041/48. od 8. rujna 1948. godine.

Vanjske poveznice uredi