Nacionalni parkovi Sjedinjenih Američkih Država

Nacionalni parkovi Sjedinjenih Američkih Država je skupina od 58 nacionalnih parkova i zaštićenih područja smještenih na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, kojima upravlja agencija američkog Odjela za unutrašnje poslove National Park Service.

Nacionalni parkovi Sjedinjenih Američkih Država
Logo agencije National Park Service
Logo agencije National Park Service
Logo agencije National Park Service
država  SAD

Historijat američkih nacionalnih parkova uredi

Ideja o osnivanju nacionalnih parkova kao zaštićenih područja u državnom vlasništvu potakla je upravo iz Sjedinjenih Američkih Država, jer su upravo one potpisom predsjednika Granta osnovale 1872. prvi takav park na svijetuYellowstone.[1]

Nakon tog su 1890. osnovani nacionalni parkovi; Yosemite, Sequoia i Nacionalni spomen park - General Grant.[1] Narednih dekada osnovano je puno novih parkova i zaštićenih područja, pa je zbog tog 1916. osnovana posebna državna agencija - National Park Service, da upravlja njima. Početkom 21. vijeka u Sjedinjenim Američkim državama bilo je ukupno 350 zaštićenih područja kojima upravlja ta agencija, na više od 340 000 km² površine, među njima su pored nacionalnih parkova i rezervati prirode, nacionalne šume i obale i nacionalni spomen parkovi i obilježja.[1]

Da bi neki teritorij dobio status - nacionalnog, i bio financiran od federalnog budžeta, to prvo mora biti odobreno aktom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Osnovni podaci uredi

Američki nacionalni parkovi su raspoređeni u 27 saveznih država, uz 2 na prekomorskim pacifičkim teritorijima; Američka Samoa i Američki Djevičanski Otoci. Najviše nacionalnih parkova imaju Kalifornija i Aljaska (po 8), a nakon njih Utah (5) i Colorado (4). Najveći nacionalni park je Wrangell-St. Elias koji ima 33 683 km²[2] a najmanji Hot Springs koji ima manje od 24 km². Ukupna površina zaštićenih nacionalnih parkova iznosi oko 210 000 km², što iznosi prosječno po parku oko 3 620 km², ali najveći dio ima oko 1 280 km². Najposjećeniji je Great Smoky Mountains, kog posjeti od 8 do 10 milijuna posjetitelja godišnje[3], a slijedi ga Grand Canyon s više od četiri milijuna posjetitelja, ali ima i takvih kao Lake Clark u Aljasci koje posjeti samo 5227 ljudi godišnje.

Čak je 14 nacionalnih parkova uvršteno na Listu svjetske baštine.[4]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 National park (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 12. 11. 2013. 
  2. Wrangell–Saint Elias National Park and Preserve (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 12. 11. 2013. 
  3. Great Smoky Mountains (engleski). National Park Service. Pristupljeno 12. 11. 2013. 
  4. World Heritage List (engleski). UNESCO. Pristupljeno 12. 11. 2013. 

Vanjske veze uredi