Nacionalni park Tara

Nacionalni park Tara obuhvata površinu od 22.000 hektara na najvišem delu planine Tare i nalazi se na teritoriji opština Bajina Bašta i Užice, u zapadnom delu Republike Srbije.

Nacionalni park Tara
IUCN kategorija II (nacionalni park)
Jezero Đurići
LokacijaZlatiborski upravni okrug
Najbliži gradBajina Bašta,  Srbija
Koordinate43°50′52″N 19°27′57″E / 43.84778°N 19.46583°E / 43.84778; 19.46583
Površina220 km² (85 mi² )
Osnivanje1981. god
Upravljačko tijeloNacionalni park Tara

Na podlozi od krečnjaka reke kao što su Beli Rzav, Rača, Derventa su napravile duboke klisure i kanjone. Pored toga se javljaju vrtače, pećine i uvale. Na taj način su stvorena pribežišta u kojima se sve do danas očuvao bogat biljni i životinjski svet. Velika heterogenost reljefa, raznovrsnost geološke podloge, vlažnija klima i topla krečnjačka staništa, uslovili su stvaranje brojnih šumskih ekosistema veoma složeng sastava sa velikim brojem reliktnih i endemskih vrsta koje predstavljaju prave prirodne vrednosti i retkosti.

Nacionalni park Tara

Najinteresantniji endemoreliktni predstavnik nacionalnog parka Tara je Pančićeva omorika koja je na ovoj lokaciji sve od Tercijara, koju je inače pronašao i opisao Josif Pančić. Na Tari su prisutni jela, smrča, bor, ali i listopadi kao što su jasika, javor, breza, bukva . Na Tari je takođe registrovano 53 vrsta sisara i 153 vrsta ptica. Pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi


Nacionalni parkovi Srbije  
Đerdap | Kopaonik | Tara | Šar-planina | Fruška gora