Nacionalni park Andringitra

Nacionalni park Andringitra je jedan od šest nacionalnih parkova na jugoistoku Madagaskara, dio megaparka Kišne šume Atsinanana koji je 2007. godine upisan na UNESCO-v spisak Svjetske baštine[1] kao područje od presudne važnosti za opstanak madagaskarske jedinstvene flore i faune.

Nacionalni park Andringitra
Lokacija
PoložajProvicija Fianarantsoa
Najbliži gradAmbalavao
Država Madagaskar
Koordinate22°6′46″S46°55′23″E
Historija
Osnovan1999.
Karakteristike
Površina3,116.000 ha
Karta
Nacionalni park Andringitra na mapi Madagaskara
Nacionalni park Andringitra
Web-stranica
Službene stranice parka

Geografija i klima uredi

Park se nalazi u proviciji Fianarantsoa, 47 km južno od grada Ambalavao i oko 120 km južno od Ranomafane. Pokriva najveći dio masiva Andringitra, granitnog gorja visine od 500 do 2600 m, ispresjecanog brojnim brdima, kotlinama i granitnim vrhuncima, od kojih su najviši Imarivolanitra (ili Bobi) sa svojih 2658 m, inače drugi najviši vrh Madagaskara.[2] Masiv Andringitra predstavlja klimatsku barijeru između vlažne i hladne oceanske struje s istoka, odnosno suhe i tople kontinentalne struje sa zapada.[3] Klimatske razlike između ljeta i zime (temperature i vlažnosti) i temperaturne razlike između dana i noći, velike su i najekstremnije na Madagaskaru. Sezona suša traje od juna do oktobra, za madagaskarske zime, kad minimalna temperatura noću može pasti i do minus 16 °C na vrhuncima iznad 2500 m.[3] Nerijetko padne i snijeg, koji se zadrži samo dan, dva na visinama ispod 2000 m. Unutar parka leži izvor rijeke Zamandao sa svojim slapovima.

 
Prizor iz parka

Zbog njegovih dramatičnih vrhunaca, slapova, i neobičnih pejzaža, Andringitru često zovu najslikovitijim nacionalnim parkom Madagaskara.

Fauna uredi

Park je poznat po svojoj biološkoj raznolikosti, unutar parka živi 78 vrsta vodozemaca, 50 vrsta gmazova, 54 vrsta sisavaca, brojne vrste endemskih lemura, 108 vrsta ptica, i više od 1000 vrsti biljaka.

Historija uredi

Francuski botaničar Henri Perrier de la Bâthie prvi je sistematski istraživao masiv Andringitra 1925. godine. Na osnovu njegovih zapažanja i sugestija francuska kolonijalna uprava izdvojila je 1927. središnji dio masiva, površine 3,116.000 hektara, za rezervat prirode. Taj status je potvrđen i nakon stjecanja nezavisnosti 1966. godine, a 1999. rezervat je proglašen Nacionalnim parkom Andringitra.

Ostali parkovi Kišnih šuma Atsinanana uredi

  1. Nacionalni park Marojeji
  2. Nacionalni park Masoala
  3. Nacionalni park Zahamena
  4. Nacionalni park Ranomafana
  5. Nacionalni park Andohahela

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi