Musa ibn Musa ibn Kasi

Musa ibn Musa al-Kasavi (arapski: موسى بن موسى القسوي‎; Musa ibn Musa al-Qasawi ; cca. 790 - 26. septembar 862) bio je vođa muvaladskog klana Banu Qasi i vladar polunezavisne muslimanske kneževine u gornjem toku rijeke Ebro na sjeveru Iberije u 9. vijeku.

Bio je praunuk grofa Kasija, osnivača dinastije. Otac Musa ibn Fortun mu je bio ubijen u mladosti; njegova majka, čije ime nije poznato, bila je baskijskog roda, a iz drugog braka je imala sina koji će postati kršćanski velmoža Íñigo Arista.

O njegovim ranim danima ima malo podataka, ali se navodi da se istakao u borbama protiv kršćanskih vladara. Prvi put se u izvorima javlja 840/41. kada je digao ustanak protiv omejadskog emira Abd ar-Rahmana II. Kasnije se pomirio sa emirom, ali je već sljedeće godine digao novi ustanak, sklopivši savez sa polubratom. Emirove snage su taj ustanak ugušile tek 843. godine. Musa se pokorio emiru i pomogao mu sa svojim trupama odbiti vikinški napad na jug al-Andalusa. 844. i 847. je ponovno dignuo ustanak, i ponovno se morao pokoriti nadmoćnim emirovim snagama.

Kada je godine 851. Albelde porazio gaskonjsko-baskijske snage, novi emir Muhamed I ga je imenovao guvernerom Zaragoze. Njegovo područje je uključilo i Toledo, te je imao toliko teritorija da se nazivao "trećim kraljem Španije", smatrajući sebi ravnopravnim emira i asturijskog kralja. Sa svojim kršćanskim rođacima se posvađao kada je 859. pomogao Vikinzima da napadnu Pamplonu. Zbog toga ga je nećak García Íñiguez napao i nanio mu težak poraz u bitci kod Monte Laturcea. Emir ga je nakon toga 860. smijenio s mjesta guvernera. Poginuo je od rana zadobivenih kod Guadalajare u napadu na pobunjenike pod svojim berberskim zetom Izraq ibn Mantel ibn Salimom.

Literatura uredi

  • Cañada Juste, Alberto, "Los Banu Qasi (714-924)", Príncipe de Viana, 41: 5-96 (1980).
  • Ibn Hazm, Jamharat ansab al-'Arab
  • Levi-Provençal, Histoire de l'Espagne Musulmane