Mursili II je bio vladar Hetitskog Carstva (Novo kraljevstvo) od cca. 1322. pne. do cca. 1295. pne.[1]. Bio je mlađi sin Suppiluliume I, jednog od najmoćnijih vladara u hetitskoj historiji. Prije dolaska na prijestolje služio je kao Načelnik dvorske garde (GAL MEŠEDI) za vrijeme kratke vladavine svog brata Arnuwande II.[2]

Život uredi

Ovaj je princ na prijestolje došao nakon nagle smrti svog brata Arnuwande II koji je, poput oca, podlegao kugi koja je pustošila zemlju Hatti 1320-ih godina pne. Hetitski neprijatelji su ga dočekali s prezirom te je početkom vladavine bio suočen s nizom pobuna, od kojih su najozbiljnije bile one kaskijske u planinama Anadolije, ali i u kraljevstvu Arzawa u jugozapadnoj Turskoj. Okolni vladari su ga smatrali neiskusnim, što i sam Mursili II citira u svojim Analima:

Ti si dijete; ne znaš ništa i ne izazivaš strah u meni. Zemlja ti je u ruševinama, a imaš malo pješaka i dvokolica. Protiv tvoje pješadije, ja imam mnogo pješaka; protiv tvojih dvokolica ja imam mnogo dvokolica. Tvoj otac je imao mnogo pješaka i dvokolici. Ali ti koji si dijete, kako se možeš mjeriti s njim? (Comprehensive Annals, AM 18-21)[3]

Iako je Mursili II bio mlad i neiskusan kralj, nije bio dijete kada je došao na prijestolje, te je najvjerojatnije bio dovoljno zreo za vlast.[4] Ako ako je i bio dijete, vjerojatno su postojali drugi mehanizmi za očuvanje stabilnosti Carstva; Mursili je imao dva starija brata koji su služili kao pot-kraljevi u Carchemishu (Sarri-Kush) i Alepu.[5] Mursili II je uskoro pokazao da je dostojan svog uspješnog oca Suppiluliume I, kako u vojnim pothvatima, tako i u diplomaciji.

Očuvani su Anali koji opisuju prvih deset godina njegove vladavine, te se u njima spominju kaznene ekspedicije protiv kaskijskih plemena u prve dvije godine, čija je svrha bila zaštita sjevernih granica. Kralj se potom okrenuo na zapad i suprotstavio napadima Uhhazitija, kralja Arzawe koji je pokušao hetitske saveznike privućči na svoju stranu. Anali također navode da se "znamenje sunca" ili solarna eklipsa zbila u desetoj godini njegovog kraljevanja, i to upravo kada je mislio pokrenuti pohod protiv Kaskijaca. Dok je najviši datum za Mursilija II dvadesetdruga godina vladavine[6], vjeruje se da je i iza toga živio još nekoliko godina te umro nakon vladavine od oko 25 ili 27 godina. Naslijedio ga je Muwatalli II.

Pomrčina uredi

Glavni članak: Mursilijeva pomrčina

Pomrčina sunca u 10. godini Mursilijeve vladavine je od velike važnosti za ustanovljenje datuma Hetitska Carstva unutar kronologije drevnog Bliskog Istoka. Postoje samo dva moguća datuma za pomrčinu: 13.4. 1308. pne. ili 24.6. 1312. pne. Datum iz 1312. pne. je prihvaćen od većine hetitologa kao što je Trevor Bryce (1998), dok je Paul Astrom (1993) skloniji datumu iz 1308. pne. Većina naučnika prihvaća 1312. pne. jer su efekti ove pomrčine bili daleko dramatičniji - gotovo potpuna pomrčina iznad Peloponeza i Anadolije -- gdje je Mursili II vršio pohode -- i to oko samog podneva. Nasuprot tonme, pomrčina iz 1308. pne. je počeo u Arabiji i potom putovao prema sjeveroistoku; maskimalni efekt je dostigla iznad Mongolije i Centralne Azije. Efekti iznad Anadolije su bili beznačajni prema većini astronomskih programa kao Win Ecl i prema NASA-inoj karti.[1].

Mursili II u fikciji uredi

Fiktivna verzija Mursilija II pojavljuje se u japanskoj mangi Crvena rijeka. Opisan je kao "Kail Mursili", što bi po Bealu bio anakronizam - s obzirom da ime "Mursili" nije dobio ni u jednom tekstu prije dolaska na prijestolje, te da se vjerojatno zvao drukčije. Kail je jedan od glavnih junaka stripa, opisan kao plemenit i hrabar, ali i kao plejboj.

Izvori uredi

  1. Bryce, Trevor (1998). The Kingdom of the Hittites. Oxford University Press.  p.xiii
  2. Beal, R.H. (2001). „Muršili II, previously GAL MEŠEDI”. NABU 85 (4). 
  3. Bryce, op. cit., p.208
  4. Bryce, op. cit., p.208
  5. Bryce, op. cit., p.208
  6. Bryce, op. cit., p.234
  • Paul Astrom, 'The Omen of the Sun in the Tenth Year of the Reign of Mursilis II', in Horizons and Styles: Studies in Early Art and Archaeology in Honour of Professor Homer L. Thomas (1993)
Prethodi:
Arnuwanda II
Hetitski kralj Slijedi:
Muwatalli II

Eksterni linkovi uredi