Kralj Mu of Baekje (580 - 641) (vl. 600 - 641) bio je 30. po redu, odnosno pretposljednji vladar države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje. Bio je sin kralja Wideoka.[1][2]

Mu od Baekjea
Hangul무왕
Hanja武王
Revidirana romanizacijaMu-wang
McCune–ReischauerMu-wang
Ime po rođenju
Hangul장, također 무강 ili 헌병
Hanja璋, također 武康 ili 獻丙
Revidirana romanizacijaJang, također Mugang ili Heonbyeong
McCune–ReischauerChang, također Mugang ili Hŏnbyŏng
Ime u djetinjstvu
Hangul서동
Hanja暑童
Revidirana romanizacijaSeodong
McCune–ReischauerSŏdong

Iako je Mu vladao prilično dugo, za vrijeme njegove vladavine je Koreja bila upetljana u gotovo stalni rat između Tri kraljevstva, u koje se miješalo i susjedno Kinesko Carstvo. Zbog toga o Muu postoje relativno oskudni podaci u tadašnjim historijskim izvorima. Zna se da je 602. formalno ustanovio hram Mireuksa. Godine 627. je pokrenuo vojni pohod protiv Sille kako bi povratio ranije izgubljene teritorije, ali je od toga odustao nakon diplomatske intervencije kineske dinastije Tang. Iste je godine u Japan poslao budističkog redovnika po imenu Gwalleok, koji je sa sobom nosio niz vrijednih religijskih, naučnih i tehničkih knjiga. Oko godine 630. je obnovio Palaču Sabi i oko nje dao sagraditi umjetno jezero.

Naslijedio ga je Uija, koga Samguk Sagi naziva njegovim najstarijim sinom, a Samguk Yusa seljakom koji se oženio za princezu Sille.

Uz njega se vezuje legenda o princezi Seonhwa od Sille, koju je htio oženiti i zbog toga namjerno proširio glasine o njihovoj ljubavnoj vezi. Kada je za to čuo kralj Jinpyoeng od Sille, protjerao je Seonhwu te ju je Mu mogao oženiti. Legenda je, između ostalog, dio zapleta južnokorejske TV-serije Seo Dong Yo u kojoj se Mu i Seonhwa pojavljuju kao likovi.

Izvori uredi

  1. Baekje Bon-gi 5, Samguk Yusa.
  2. as written in the Samguk Sagi say the translators of Il-yeon's: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Book Two, page 124. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
Kraljevske titule
Prethodi:
Beop od Baekjea
Kralj države Baekje
600 - 641
Slijedi:
Uija od Baekjea