Mount Kenya je najviša planina u Keniji i druga po visini u Africi, odmah poslije planine Kilimandžaro. Nalazi se u središnjoj Keniji, odmah južno od ekvatora i oko 150 km sjeveroistočno od glavnog grada, Nairobija[1]. Po ovoj planini je naziv dobila i Republika Kenija.

Mount Kenya, nacionalni park/zaštićene šume
Svjetska baštinaUNESCO
Kenija


Mount Kenya na mapi Kenije
Mount Kenya
Mount Kenya
Lokacija Mount Kenya u Keniji
Registriran:1997. (21. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO
Karta Mount Kenye s istaknutim narodima koji tu obitavaju
Karta Mount Kenye s istaknutim vrhovima i ledenjacima
Vegetacija na unutarnjim padinama Mount Kenye

Nacionalni park Mount Kenya se proteže 715 km² oko njezina vha, u središtu planine, i prima oko 15.000 posjetitelja godišnje. Osnovan je 1949. godine kao šumski rezervat kako bi se zaštitila nevjerojatna ljepota krajolika visokih vrhova, ledenjaka i jedinstvene flore. Godine 1978. postao je rezervat biosfere, a 1997. godine nacionalni park, koji je kao takav upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao "jedan od najdojmljivijih afričkih krajolika koji su jedinstven izvor za spoznaju evolucije i ekologije afro-alpske flore"[2]. Godine 2013., zaštićeno područje svjetske baštine je prošireno i na susjedno zaštićeno područje divljih životinja Lewa Downs i u njemu šumski rezervat Ngare Ndare, koji predstavljaju podnožje planine s prijelaznim područjem iz planinskog ekosustava u savanski sustav visoke aridnosti i bioraznolikosti[2].

Na planini živi više etničkih skupina kao što su Masai, Kĩkũyũ, Ameru i Embu, koji svi planinu drže za sveto mjesto, te svoje domove grade tako da gledaju u planinu.

Prirodne odlike uredi

Geografija uredi

Najviši vrhovi Mount Kenye su Batian (5.199 m), Nelion (5.188 m) i Point Lenana (4.985 m), koji su imena dobili po Masai poglavicama. Ovi vrhovi imaju ledene pokrivače od 4.650 m visine naviše, a najdublje doline su na visinama od 3.300 m.

Mount Kenya je zapravo stratovulkan koji je nastao prije oko 3 milijuna godina, kada je nastala i Istočna afrička rasjelina na istočnom rubu doline velike rasjeline, i uglavnom se sastoji od stijena kao što su: bazalt, porfir, granit, trahit i fonolit. Tisućama godina je njegov krater bio prekriven pokrivačom od leda i tada je planina imala visinu od oko 6.500 m. Zbog toga njezine stijene danas imaju jako erodirane litice i brojne udoline koje se radijalno šire od središta[3] Trenutačno se na njoj nalazi 11 ledenjaka, a njezine šumske padine su važan izvor vode za cijelu Keniju[4] (rijeke Tana i Ewaso Ng'iro).

Zbog visinskih raspona i gotovo konstantnih temperatura, vlage i visoke insolacije, vrhovi Mount Kenye su konstantno u oblacima.

Flora i fauna uredi

 
Karta Mount Kenye s istaknutim vegetacijskim pojasevima

Od njezina podnožja prema vrhu niže se nekoliko diferenciranih vegetacijskih pojasa, od kojih su najniži prekriveni raznolikom šumom (kišna tropska šuma, bambus, niska zimzelena šuma), a najviši sadrže endemske alpske vrste cvijeća kao što su: divovska lobelija (Lobelia aberdarica) i nekoliko vrsta vrijesa, među kojima živi rijetki sisavac - Daman kamenjar[5].

Od životinja, na planini Mount Kenya obitava značajan kolobus (Colobus) i drugih majmuna, te nekoliko vrsta Dujkera i afrički bivol (Syncerus caffer), dok su neki dijelovi parka okruženi električnom ogradom kako bi se spriječio izlazak slonova u gusto naseljena područja i njihova bogata poljoprivredna polja.

Izvori uredi

  1. Rough Guide Map Kenya 1:900,000, World Mapping Project (9 ed.). ISBN 1-84353-359-6
  2. 2,0 2,1 UNESCO Nacionalni park Mount Kenya (en) Posjećeno 1. studenoga 2011.
  3. B. H. Baker, Geology of the Mount Kenya area, 1967., Nairobi: Geological Survey of Kenya.
  4. Francis Ndegwa Gichuki, Threats and Opportunities for Mountain Area Development in Kenya Arhivirano 2005-12-31 na Wayback Machine-u, 1999., Ambio (Royal Swedish Academy of Sciences) 28 (5), str. 430.–435.
  5. Malcolm James Coe, The Ecology of the Alpine Zone of Mount Kenya, 1967., Den Haag

Vanjske veze uredi