Mosfilm , rus. Мосфильм, puni naziv Московская государственная киностудия ордена Ленина и ордена Октябрьской Революции "Мосфильм" - jedna od najvećih filmskih kompanija Rusije i Europe. Nastala je iz dvaju nacionaliziranih studija Aleksandra Hanžonkova i Josifa Jermoljeva u studenom 1923., kada je započet rad na filmu Na kryljah vvys redatelja Borisa Mihina, koji se pojavio na ekranima početkom siječnja 1924. Upravo se taj datum uzima kao službeni datum rođenja studija. Prvobitno se studio nazivao "Moskinokombinat". Svoj današnji naziv je dobio 1935.

Mosfilm
Osnovana 1920.
Sjedište Mosfil'movskaja ulica 1
Sjedište Moskva, Rusija
Ključne osobe generalni direktor
Karen Šahnazarov
Proizvodi filmovi
televizijske serije
Web stranica www.mosfilm.ru

Znak studija predstavlja skulptura "Radnik i kolhoznica" Vere Muhine. Skulptura se prvi put pojavila na ekranima 1947. u filmu Vesna redatelja Grigorija Aleksandrova.

U Mosfilmu je bilo snimljeno više od 1720 filmova[1], od kojih su mnogi ušli u zlatni fond svjetske filmske umjetnosti, osvojili mnogobrojne nagrade na različitim filmskim festivalima. Mosfilm, koji ima prava na kolekciju filmova samostalno, zaradio je na prodaji prava 2010. skoro 250 milijuna rubalja[2].

Danas je Mosfilm u državnom vlasništvu (tzv. FGUP), i radi kao koncern, nudeći svoje proizvodne kapacitete različitim filmskim kompanijama i stvaralačkim organizacijama, koji unajmljuju ne samo studije za snimanje, već i urede (tzv. "prostorije za radnu grupu"), a također različite specijalizirane usluge - od pirotehnike do prijevoza.

Osim produkcije filmova, studio Mosfilm se bavi sinkronizacijom umjetničkih filmova sa zapada po narudžbi različitih distributerskih kompanija.

28. travnja 2011. korporacija Google i koncern Mosfilm objavili su da potpisuju ugovor o puštanju kanala Mosfilm na servisu YouTubeu[3][4].

Nagrade uredi

Izabrani filmovi uredi

Direktori studija uredi

  • Nikolaj Sizov
  • Sofja Sokolovskaja

Galerija uredi

Izvori uredi

  1. Mosfilm, Mosfilm TV Arhivirano 2011-11-14 na Wayback Machine-u
  2. Sostav.ru, Putin zaščitil "Sojuzmuljtfiljm" ot grabeža so storony posrednikov
  3. Krupin, A., Na YouTube otkryls'a kanal kinokoncerna "Mosfil'm" Arhivirano 2011-05-02 na Wayback Machine-u, 3DNews, 28. travnja 2011.
  4. Novgorodcev, V., Klassika "Mosfil'ma" na YouTube, Russkaja služba Bi-Bi-Si, 4. svibnja 2011.

Vanjske veze uredi