Za ostala značenja, vidi Mordekaj (razvrstavanje).

Mordekaj ili Mordekai (hebrejski: מָרְדֳּכַי, moderni: Mordoḫay tiberijski: Mordŏḵay) - sin Jaira, iz plemena Benjamin, je jedna od glavnih ličnosti u Knjizi o Esteri u Hebrejska Bibliji.

Ester i Mordekaj, slika Aert de Geldera

Život i djelo uredi

Mordekaj je živio u Susi, glavnom gradu Perzije. Usvojio je svoju nećaku Hadasu (Ester), koja je bila siroče, i odgojio ju e kao svoju kćer. Kada su se tražile "lijepe mlade djevice", dovedena je do kralja Ahasvera i postala kraljicom umjesto svrgnute kraljice Vašti. Mordekaj je tada postao dvorskim službenikom te "sjedio za kraljevim dverima". Kada je bio na toj službi, otkrio je zavjeru eunuha s ciljem da se ubije kralj, te je ona uz njegovu pomoć spriječena. Ta služba je zabilježena u kraljevskim ljetopisima.

Haman Agagit je bio na najvišem položaju dvoru. Mordekaj se odbio [[naklon]iti pred njim; zbog toga se Haman odlučio osvetiti tako da će uništiti sve židovske izbjeglice širom Perzijskog Carstva. Kada je Mordekaj za to doznao, poslao je poruku kraljici Esteri, te je ona to spriječila. Židovi su tako spašeni, Mordekaj unaprijeđen na još viši položaj, a Haman pogubljen na stratištu koje je dao sagraditi za Mordekaja. U spomen spasenja Židovi danas slave blagdan Purim.

Proroci judaizma i kršćanstva u Hebrejskoj Bibliji
Abraham · Isaak · Jakov · Mojsije · Aaron · Mirijam · Eldad · Medad ·Sedamdeset glavara Izraela · Jošua · Fines  

Deborah · Samuel · Saul · Saulovi ljudi · David · Solomon | Gad · Natan · Ahiyah · Elijah · Eliša | Izaija · Jeremija · Ezekijel

Hosea · Joel · Amos · Obadija · Jona · Micah · Nahum · Habakkuk · Zefanija · Haggai · Zekarija · Malachi  

Šemaijak · Iddo · Azarija · Hanani · Jehu · Mikaija · Jahaziel · Eliezer · Zechariah ben Jehoiada · Oded · Huldah · Urija

Judaizam:
Sarah · Rebeka · Joseph · Eli · Elkanah · Hannah · Abigail · Amoz · Beeri (otac Hosein) · Shallum (stric Jeremijin) · Hanamel (rođak Jeremijin) · Buzi · Mordekaj · Ester · (Baruch)
Kršćanstvo:
Abel · Enoh · Danijel
Ne-židovski: Kenan · Noa · Eber · Bithiah · Beor · Balaam · Balak · Job · Eligaaz · Bildad · Zofar · Elihu
p  r  u


V. također uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi