Moderni petoboj

Moderni petoboj je takmičenje pojedinaca i ekipa u 5 različitih sportova: mačevanja, strljaštva, jahanja, plivanja i trčanja u trajanju od pet dana. Naziv moderni je dodat zato da se ovaj sport jasno razlikuje od atletskog petoboja, koji uključuje sasvim druge discipline.

Istorija uredi

Sastav savremeog petoboja bazira se na priči o idealnom vojniku iz konjičke jedinice koji se nađe iza neprijateljskih linija i mora jahati po nepoznatom terenu, boriti se mačem i pištoljem, trčati i plivati.

Antički petoboj (pentatlon) sastojao se od trčanja, bacanja koplja i diska, skokaudalj i rvanja. U program antičkih igara uvršten je 708 godine pne.

 
Pjer de Kuberten je predložio moderni petoboj.

U novije vreme njegovo se kao sportsko takmičenje u Švedskoj (1900.a na predlog Pjer de Kuberten, osnivača modernih Olimpijskih igara 1909 godine uvršten je u program Olimpijskih igara, kao olimpijski petoboj.

Moderni petoboj je prvi put uključen na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine i od tada je u programu Igara. Ekipno takmičenje je uvedeno 1952 ali je 1992 isključeno iz programa Igara. Takmičenje u ženskoj konkurenciji je uvedeno u program Igara 2000. godine.

U ne-olimpijskim godinama, održavaju se svetska prvenstva, sa tradiciom od 1949. godine. U početku je takmičenje trajalo 5 dana (svaki dan po jedna disciplina), ali je u cilju popularizacije i komercijalizacije ovog sporta 1996 uvedeno jednodnevno takmičenje.

Uprkos velikom renomeu ovog sporta u modernom olimpizmu, kao jedinog sporta koji je osmišljem upravo zbog Igara i takmičenja na njima, moderni petoboj nije poprimio širu popularnost. Veći broj klubova i takmičara danas deluje samo u delu istočne Evrope, zahvaljujući većoj tradicionalnoj povezanosti sporta i vojske u tim zemljama. Poslednjih godina je bilo predloga da se moderni petoboj isključi iz olimpijskog programa. MOK je 2005. godine doneo odluku po kojoj ostaje u programu Igara sigurno do 2012. godine.

 
Takmičari finalnog dela modernog petoboja u Atini 2004.

Modernim petobojem upravlja međunarodna organizacija UIPM (Union Internationale de Pentathlon Moderne). Osnovano je 1948, sa sedištem u Stokholmiu, tako da je prvo Svetsko prvenstvo orgavizovao 1949.

Discipline modernog petoboja uredi

  • Streljaštvo: koristi se vazdušni pištolj kalibra 4,5 mm, na udaljenosti 10 m iz stojećeg stava. Svaki takmičar ima na raspolaganju 2o hitaca, sa ograničenim vremenom od 40 sekundi između svakog hica.
  • Mačevanje: takmičenje se održava po kružnom sistemu, svako sa svakim.
  • Plivanje: disciplina je 200 m slobodnim stilom. Takmičari se svrstavaju u grupe po jačino prema prijavljenom najboljem rezutatu.
  • Jahanje: takmičenje se sastoji u kroskontri konjičkoj trci na stazi dužine 350-400 m sa 12 do 15 prepona. Takmičarima se dodeljuje konj putem žreba neposredno pred samo takmičenje.
  • Trčanje: disciplina je kros na distanci od 3000 metara. Takmičari dobijaju startne brojeve prema rezultatima u prethodne četiri discipline, i to na način da najbolje plasirani kreće prvi, a najslabije plasirani poslednji. Ko prvi prođe cilj trke je ujedno i pobednik modernog petoboja.

Eksterni linkovi uredi