Mirko Jević Mića

Mirko Jević - Mića (19201996), učesnik narodnooslobodilačke borbe, nosilac partizanske spomenice, pukovnik Jugoslovenske narodne armije.

Mirko Jević - Mića
Lični podaci
Datum rođenja 10. novembar 1920.
Mesto rođenja Vranovina, Bosanski Petrovac (Kraljevina Jugoslavija)
Datum smrti 18. septembar 1996.
Mesto smrti Beograd (SRJ)

Biografija uredi

Rođen je 10. novembra 1920. u selu Krnjeuša - Vranovina kod Bosanskog Petrovca, u porodici koja se bavila poljoprivredom na sopstvenom imanju. Tu je završio osnovnu školu i u svom kraju bio poznat po veštini pravljenja narodnih muzičkih instrumenata (frula, diple, tamburica).

Drugi Svetski Rat 1941. - 1944.

Početak Drugog svetskog rata je dočekao u svom kraju. Počele su prve nemačke i ustaške operacije po Grmeču. Zanimljivo je iz njegovih priča da je njegove drugove i njega, koji je već bio član SKOJ-a, njihov komšija, Hrvat, (domobran ili čak ustaša) spasao logora i verovatne smrti, tako što im je puškom naredio da ne smeju da se jave na poziv „radi evidentiranja i javnih radova“.

Mića Jević se priključuje krnjeuškom partizanskom odredu, sa kojim učestvuje u mnogobrojnim akcijama. Oslobodili su prva sela i čak neprijatelju oduzeli jedan top, pre zvaničnog početka ustanka, na šta su borci bili veoma ponosni da su se prvi suprotstavili Nemcima i ustaškom režimu. Borci iz toga kraja, ispod grmečkog vrha Železnika, bili su poznati po požrtvovanosti, čojstvu i junaštvu.

Kad je osnovana Treća krajiška brigada, avgusta 1942. godine, Mića Jević je, istakavši se hrabrošću i zalaganjem, postavljen za zamenika komesara Druge čete Trećeg bataljona a zatim postaje obaveštajni oficir bataljona. Postaje član KPJ.

Sa svojom Trećom krajiškom brigadom učestvuje u Bihaćkoj operaciji, oslobađanju grada od ustaških i domobranskih pukova, nakon čega se stvara Bihaćka republika, velika slobodna teritorija, unutar okupirane Jugoslavije. Aktivan je učesnik Bitke na Neretvi. Prilikom napada nemačkih i italijanskih jedinica na planinu Raduš početkom marta 1943. biva ranjen, dok je njegov saborac zamenik komandira Nikola Stupar smrtno pogođen. Ubrzo se oporavlja i priključuje svojim drugovima, učestvuje u bici na Sutjesci, za koju kasnije biva odlikovan i pohvaljen od strane maršala Josipa Broza Tita.

Septembra 1944. godine, brigada prodire u Srbiju, duž Sandžaka, do Valjeva i Mionice, odakle napreduju prema Beogradu. Jević učestvuje u oslobođenju Beograda, u kome ostaje do kraja života.

1944. - 1996.

Posle rata završio je gimnaziju i višu školu SUP-a.

Dobio je čin majora Jugoslovenske narodne armije u rezervi.

Nastavio je službu u Sekretarijatu (Ministarstvu) unutrašnjih poslova Srbije, dobio čin pukovnika i obavljao mnogobrojne odgovorne poslove.

Sport

Jedno vreme je obavljao funkciju predsednika odbojkaškog kluba Železničar iz Beograda, u vreme kad je Železničar bio državni šampion i predstavljao Jugoslaviju kao reprezentacija na međunarodnim igrama u Haifi. Bio je član uprave fudbalskog kluba Partizan u periodu 1960 - 1965, za vreme osvajanja četiri, od čega tri uzastopne titule 1961 - 1963, kao 1965. i na početku puta ka finalu KEŠ 1966.

Posao

Posle ranog odlaska u penziju, nakon previranja i događaja oko Aleksandra Rankovića, započinje karijeru poslovnog čoveka, osniva spoljnotrgovinsku firmu u Italiji, u Padovi i Milanu, i uspešno posluje do druge polovine osamdesetih.

Nagrade

Nosilac je mnogobrojnih državnih i vojnih priznanja i odlikovanja.

Umro je u Beogradu 18. septembra 1996. godine.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi