Milonija Cezonija

Milonija Cezonija (Milonia Caesonia, cca. 6 - 24. januar 41) bila je četvrta i posljednja supruga rimskog cara Kaligule.

Milonia Caesonia u "Promptuarii Iconum Insigniorum "

Cezonija je bila relativno skromnog porijekla. Majka joj se zvala Vistilija, a mlađi polubrat je bio znameniti vojskovođa Gnej Domicije Korbulon. Njena kćer Domicija Longina je kasnije postala suprugom cara Domicijana.

O njenom životu nema opsežnih podataka. Svetonije navodi da nije bila "naročito mlada ni lijepa", te da je već imala tri kćeri s drugim muškarcima kada je upoznala Kaligulu. Usprkos toga, car se u nju ludo zaljubio. Za njega se oženila 39. ili 40. godine i rodila mu kćer Juliju Druzilu. Svetonije također navodi kako je Kaligula nakon toga imao običaj da je tjera da se skida gola pred trupama i njegovim prijateljima, kao i da je iz šale prijetio da će je mučiti i ubiti, a što je predstavljalo "neobičan način iskazivanja naklonosti".

Nekoliko sati nakon što su Kaligulu ubili Kasijevi zavjerenici, Cezonija je, shrvana tugom, sama ponudila vrat ubicama rekavši im da "udare bez oklijevanja", što su i učinili.

U popularnoj kulturi uredi

Cezonija se često pojavljuje kao lik u književnim i umjetničkim djelima smještenim u doba Kaliguline vladavine. U BBC-jevoj TV-seriji Ja, Klaudije ju je tumačila Freda Dowie, a u kontroverznom filmu Kaligula iz 1979. znamenita britanska glumica Helen Mirren.

Napomene uredi

Vanjske veze uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Lollia Paulina
Carica Rima
40-41
Slijedi:
Valeria Messalina