Milli Vanilli

njemački R&B, pop i dance duo

Milli Vanilli je bio R&B, pop i dance glazbeni projekt kojeg je 1988. godine u Münchenu, tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, osnovao Frank Farian. Projekt je realiziran kao duo čiji su članovi bili Fab Morvan i Rob Pilatus. Milli Vanilli je svojim prvim albumom, Girl You Know It's True (1989.), izazvao senzaciju i stekao svjetsku slavu, a 21. ožujka 1990. godine im je na račun istoga uručen i Grammy za najboljeg debitanta. Na krilima uspjeha, Milli Vanilli su postali jedan od najpopularnijih bendova s kraja 80-ih i početka 90-ih godina.

Milli Vanilli
Fab Morvan, C. Michael Greene i Rob Pilatus (veljača 1990.)
Muzički rad
Period aktivnosti1988—1990
Osnivanje1988.
Njemačka München, Zapadna Njemačka
ŽanrR&B, pop, dance
Diskografska kućaArista, Hansa
Članovi
Bivši članoviFab Morvan
Rob Pilatus
Ostalo
Povezani izvođačiThe Real Milli Vanilli
Rob & Fab
NagradeGrammy za najboljeg debitanta (oduzet, 1990)
AMA za najboljeg pop/rock debitanta (1990)
AMA za najboljeg soul/R&B debitanta (1990)
AMA za najbolji pop/rock singl (1990)

Ipak, njihova popularnost bila je kratkog vijeka jer su ubrzo nakon ostvarivanja uspjeha bili upleteni u jedan od najvećih skandala u historiji popularne glazbe. Naime, u jeku njihove popularnosti, intervju na MTV-ju otkrio je kako Morvan i Pilatus zapravo jako loše govore engleski, čime je vjerodostojnost glasova na njihovim snimkama dovedena u pitanje. Prvi javni znak te sumnje dogodio se 21. srpnja 1989. na koncertu u Bristolu, savezna država Connecticut, kada je usred nastupa uživo snimka pjesme "Girl You Know It's True" (njihovog najvećeg hita) zablokirala na refrenu. Morvan i Pilatus su nastavili plesati još neko vrijeme, a onda su otrčali s pozornice. No, publika koja je bila na koncertu ili nije primijetila gaf ili ju nije bilo briga pa je taj incident prošao bez posljedica.

Ipak, kada je duov prvi album, All or Nothing, dobio svoje američko izdanje na kojemu su kao vokali navedeni isključivo Morvan i Pilatus, Charles Shaw je u prosincu 1989. godine izjavio kako je on jedan od trojice stvarnih pjevača na albumu te kako Morvan i Pilatus nisu otpjevali ni stiha. Charles Shaw je bio jedan od izvornih članova benda (zajedno s Bradom Howellom i blizankama Rocco), no Farian je smatrao kako oni nisu dovoljno privlačni pa je pronašao Morvana i Pilatusa, koji praktički nisu znali engleski i platio im da otvaraju usta na unaprijed snimljene pjesme. I dok su Shaw i ostali članovi izvorno kreditirani kao pomoćni vokali, uspjeh Morvana i Pilatusa doveo je do njihovog brisanja s tog popisa. Kako bi ublažio štetu, Farian je Shawu navodno platio $150,000 da povuče izjavu, no sada je već bilo kasno.

U ožujku 1990. godine, u časopisu Time, Pilatus je sebe proglasio "novim Elvisom", ustvrdivši da su, temeljem uspjeha, Morvan i on muzički talentiraniji od Boba Dylana, Paula McCartneyja i Micka Jaggera.

Medijski pritisak se gomilao, a Morvan i Pilatus su zahtijevali da oni zaista snime svoje pjesme. Sve to je Fariana natjeralo da u studenom 1990. godine javno prizna kako njegov duo nije pjevao, već samo otvarao usta. Sve su pjesme izvodili "pomoćni vokali". Došlo je do skandala koji je 19. studenog 1990. doveo do oduzimanja Grammyja za najboljeg debitanta i cijele serije tužbi za naknadu štete, iznosi kojih su se mjerili u milijunima dolara. Ipak, AMA nagrade nisu povučene jer su organizatori smatrali kako im je nagrade dodijelila publika pa ih nemaju pravo oduzimati.

Karijera Milli Vanillija bila je, tako, završena nakon samo dvije godine, a od jednog od najpopularnijih bendova su postali najveća sramota popularne glazbe. Bilo je nekoliko pokušaja da se Morvan i Pilatus samostalno vrate na scenu i iskupe za skandal što su ga izazvali, no svi su mahom bili neuspješni. Godine 1998., Milli Vanilli je čak započeo snimanje povratničkog albuma, Back and In Attack, no isti nikada nije izdan. Naime, Pilatus je tokom snimanja bio u kaotičnom stanu uzrokovanom ovisnošću o drogama i kriminalom (krađe zbog kojih je čak završio u zatvoru). Morvan je Pilatusu platio šest mjeseci rehabilitacije u Njemačkoj, no dan prije promocije albuma, 2. travnja 1998., Pilatus je pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Frankfurtu. Uzrokovana predoziranjem drogama i alkoholom, smrt je proglašena slučajnom. Pokušaj povratka je tako propao, a album nikada nije pušten u javnost. Morvan se nakon toga nastavio baviti glazbom te je 2003. izdao solo album.

Diskografija uredi

Diskografija albuma Milli Vanillija
Naslov Detalji Najbolja pozicija Certifikacije
 
[1]
 
[2]
 
[3]
 
[4]
 
[5]
 
 
 
[6]
 
[7]
 
[8]
 
[9]
All or Nothing
  • Datum: studeno, 1988. (nije imao američko izdanje)
  • Izdavač: Hansa, BMG
  • Formati: CD, kaseta
1
3
4
36
1
5
Girl You Know It's True
  • Datum: 7. ožujka 1989. (isključivo američko izdanje)
  • Izdavač: Arista
  • Formati: CD, kaseta, vinil
1
1
2 X 2
  • Datum: 1989 (isključivo britansko izdanje)
  • Izdavač: Carrere
  • Formati: 2×CD, 2×vinil, caseta
6
"—" označava da album nije došao na ljestvice ili da nije izdan u toj zemlji

Reference uredi

  1. Šablon:BillboardID/M/Šablon:BillboardEncode/M/chart?f=Šablon:BillboardChartNum „Milli Vanilli Album & Song Chart History”. Billboard. Pristupljeno 23 November 2010. 
  2. Medien, Hung. „Discography Milli Vanilli”. australian-charts.com. Pristupljeno 23 November 2010. 
  3. Medien, Hung. „Discographie Milli Vanilli” (German). austriancharts.at. Pristupljeno 23 November 2010. 
  4. „Top Albums/CDs - Volume 50, No. 26, October 23, 1989”. RPM. Pristupljeno 2010-11-24. 
  5. „charts.de”. charts.de. Pristupljeno 4 January 2012. 
  6. „Discografie Milli Vanilli” (Dutch). dutchcharts.nl. Pristupljeno 23 November 2010. 
  7. Medien, Hung. „Discography Milli Vanilli”. charts.org.nz. Arhivirano iz originala na datum 2012-11-02. Pristupljeno 23 November 2010. 
  8. Medien, Hung. „Extended Search: Milli Vanilli albums”. swisscharts.com. Pristupljeno 23 November 2010. 
  9. „Milli Vanilli”. The Official Charts Company. Pristupljeno 23 November 2010. 
  10. 10,0 10,1 „Certified Awards Search: Milli Vanilli”. British Phonographic Industry. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-15. Pristupljeno 2010-11-24. 
  11. „RIAA - Gold & Platinum”. Recording Industry Association of America. Pristupljeno 23 November 2010. 
  12. The database is currently disabled on the CRIAA website, so I had to ask them for Milli Vanilli certifications over e-mail.

Vanjske veze uredi

Individualni izvođači