Mike Myers (glumac)

Majkl "Majk" Majers (rođen 25. maja, 1963. u Skarboru, Ontario) je kanadski glumac, komičar, pisac scenarija i filmski producent.

Mike Myers
Myers na londonskoj premijeri Shrek the Third u junu 2007.
Myers na londonskoj premijeri Shrek the Third u junu 2007.
Ime po rođenju Michael John Myers
Rođen/a 25. 5. 1963. (1963-05-25) (dob: 60)
Scarborough, Ontario, Kanada
Državljanstvo kanadsko
Uticaji od Peter Sellers, oriiganlna postava Saturday Night Live (posebno Dan Aykroyd), Monty Python (posebno John Cleese)
Suprug/a/zi/ge Robin Ruzan (1993 – 2005)
Znamenita djela i uloge Saturday Night Live
Wayne's World
Austin Powers
Shrek
The Love Guru
Nagrade Emmy
Scenario za varijete, muzičku ili humorističku emisiju
1989 Saturday Night Live
Američke nagrade za komediju
Nasmješniji glumac u filmu (Glavna uloga)
2000 Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

Biografija uredi

Majersovi roditelji su poreklom iz Liverpula u Engleskoj i Majers ima i kanadsko i britansko državljanstvo. Po precima ima engleske, škotske i irske krvi, i sam je istakao da se smatra Britancem, ali je takođe istakao i da je ponosni Kanađanin.

Jedna od prvih uloga Majka Majersa bila je sa zvezdom Groznice subotnje večeri Gildom Radner u TV reklami, kada je imao devet godina. Majers je završio srednju školu 1982. i bio je odmah primljen u komediografsku pozorišnu grupu Drugi grad iz Toronta. Imao je brojne nastupe, kao što su uloga Vejna Kembela na torontskoj TV Citytv u ranim osamdesetim, kao i u emisiji Granice grada koju je vodio Kristofer Vrd. Godine 1985. bio je jedan od osnivača pozorične grupe Comedy Store players sa sedištem u Comedy store u Londonu. Sledeće godine glumio je u britanskoj dečijoj TV emisiji Wide awake club, parodirajući stil emisije sa svojom emisijom Sound asleep club, u saradnji sa Nilom Malarkijem.

Majers je postao poznat kao član postave Groznice subotnje večeri televizije NBC od 1989. do 1995. gde je igrao uloge kao što su Diter, Linda Ričman i Vejn Kembel iz Vejnovog sveta. Godine 1992. Majers i Dejna Karvi realizovali su izuzetno uspešni dugometražni film Vejnov svet. Bio je jedan od najupešnijih filmova te godine. Godine 1997. Majers je predstavio lik Ostina Pauersa u filmu Ostin Pauers:Međunarodni misteriozni čovek. Majers je igrao glavnu ulogu i još nekoliko sporednih. Prvu nekomičnu ulogu zabeležio je 1999. godine u filmu 54, gde je glumio vlasnika diskoteke Studio 54, čuvene tokom sedamdesetih godina. Film je bio umereno uspešan, a Majersova uloga je naišla na široko odobravanje i pohvale. Majers je kasnije parodirao diskoteku kao Studio 69 u filmu Austin Powers in Goldmember iz 2002. godine.

U junu 2000. godine Majersa je tužio Juniverzal Pikčers na iznos od 3.8 miliona dolara, zato što nije ispoštovao ugovor da glumi lik Ditera u istoimenom filmu. Majers je rekao da je odbio da ispoštuje ugovor vredan 20 miliona dolara zato što nije želeo da prevari gledaoce sa neprihvatljivim scenarijem - koji je sam napisao. Posle kontratužbi, postignut je sporazum posle nekoliko meseci gde se Majers složio da snimi drugi film za Juniverzal. Taj fil je bio Mačak u šeširu iz novembra 2003. godine. Majers je sa oduševljenjem želeo da odigra glavnu ulogu u ovom filmu.

Majers je član benda Ming Ti, sa bivšom gitaristkinjom i pevačicom grupe Bangls Suzanom Hofs, koja je izvela nekoliko numera za filmove o Majku Majersu. Njegov brat Pol Majers je muzičar i pisac. U anketi "Najbolji komičar" iz 2005. godine Majersa su njegove kolege i prijatelji stavili na listu 50 najboljih komičara svih vremena.

Majers je 29. septembra 2005. godine potpisao ugovor za glavnu ulogu u biografskom filmu o bubnjaru grupe Hu Kitu Munu.

Zanimljivi podaci uredi

  • Poznat je kao veliki navijač NHL ekipe Toronto mejpl lifs. Ovo može biti viđeno u filmu Austin Powers in Godmember, kada na televizijskom ekranu prolaze poruke da je Toronto izglasan za najbolji grad na svetu i da su Mejpl lifsi osvojili Stenli kup.
  • U rodnom Skarboru postoji ulica nazvana po njemu: Majk Majers drajv.

Izabrani filmovi uredi

Značajni likovi uredi

Sledeće likove stvorio je Majers:

Druge značajne uloge:

Vanjske veze uredi