Microsoft Silverlight

Microsoft Silverlight je Microsoftova alternativa Flashu, popularnom dodatku za web-preglednike koji omogućava bogatije multimedijalne sadržaje.

Silverlight označuje web-tehniku prezentacije tvrtke Microsoft koja je do travnja 2007. bila pod kodnim imenom "WPF/E" (engl. "Windows Presentation Foundation/Everywhere"). Radi se o verziji WPFa koja služi prikazu i animaciji površina iz grafičkih elemenata u web-preglednicima, koja je ustanovljena na XAML-u. Dinamičke radnje mogu se uvrstati pomoću JavaScripta. Preko odgovarajućeg plugina je web-preglednicima (Firefox, IE 6/7, Safari. Opera treba slijediti) omogućeno prikazati Silverlight sadržaje. Ne traži instaliran Windows Media Player i nijednu .NET aplikaciju. Novell radi na usvrstavljanju inačice za Linux koji je pod imenom Moonlight. Ta inačica je gotova i radi.

Inačica Silverlight 1.0 je spremna za download. Silverlight 2.0 Beta 1 (2. 0.30226) sadrži jednu Mini-CLR koja omogučava čak VB.NET i C#-Code, ali sa ograničenim funkcijama. Razvio se Silverlight 4.

Kako bi se proširenje Silverlighta ubrzalo, pruža se jedan opcionalni Update preko automatskog Windows Update servisa od veljače 2008.

Vanjske poveznice uredi