Michael Fassbender

Majkl (Mihael) Fasbender (nem. Michael Fassbender; 2. april 1977) je irski glumac nemačkog porekla. Dobitnik je Volpi pehara za ulogu u drami Stid.

Majkl Fasbender
Biografske informacije
RođenjeMajkl Fasbender
2. april 1977.
Hajdelberg, Baden-Virtemberg, Nemačka
SupružnikAlisija Vikander

Detinjstvo i privatni život uredi

Fasbender je rođen u nemačkom gradu Hajdelbergu (tada Zapadna Nemačka). Njegova majka, Adel, rođena je u Severnoj Irskoj i potomak je irskog revolucionara Majkla Kolinsa.[1][2] Majklov otac je Nemac, Jozef Fasbender.[1][3] Kada je Fasbenderu bilo nešto više od dve godine, roditelji su mu se preselili u Kilarni, gradić na jugu Irske. Odlučili su da se tu nastane za stalno i otvorili su restoran, u kome je Jozef radio kao kuvar.[1][3] Majkl je odgajan kao katolik, a služio je i kao ministrant u lokalnoj crkvi.[4] Završio je osnovnu školu Sveti Brendan (St. Brendan's) i upisao dramu u Londonu.[5]

Mediji su spekulisali da je Fasbender od 2008. izlazio sa modelom Lizi Endruz, a brojne fotografije njih dvoje u javnosti to su i dokazivale.[6] Godine 2010. Lizi ga je optužila za fizički napad. Rekla je da je bio pijan i da se veoma uplašila za svoju decu.[7] Optužba je bila neosnovana, te Endruzova nije uspela u nameri da dobije odštetu za troškove lečenja i pretrpljeni strah.

Karijera uredi

2001 — 2007: Prve uloge uredi

Majkl je prvu ulogu dobio 2001. godine, u tv–seriji Braća po oružju, producenata Toma Henksa i Stivena Spilberga. Iako je to bila mala uloga, obezbedila mu je angažman u nekoliko mini–serija i tv-filmova, kao i dve gostujuće uloge. Neke od tih serija bile su Medved zvani Vini, Karla i Šerlok Holms i Slučaj svilene čarape. Godine 2005. dobio je glavnu ulogu u seriji Hex. Igrao je palog anđela, Azazila, i ta izvedba donela je mu je neznatnu popularnost i bolje ponude. Sledeće godine gostovao je u hit–seriji Poaro, a 2007. dobio je prvu filmsku ulogu. Bio je to film 300 - Bitka kod Termopila, a Fasbender je bio spartanski vojnik Stelios. Francuski reditelj Fransoa Ozon mu je iste godine dodelio jednu od glavnih uloga u svojoj drami Anđeo.

Majkl je bio veoma zapažen na Edinburškom festivalu 2006. godine, gde je u predstavi Vernost igrao svog daljeg rođaka, Majkla Kolinsa. Posetioci festivala su ga iste godine gledali u predstavi Ulični psi, po istoimenom filmu Kventina Tarantina. Osim što je glumio u njoj, Fasbender je bio režiser, producent i scenarista.

2008 — danas: „Glad“, „Stid“ i Jung uredi

Majkl je svetsku slavu stekao glavnom ulogom u filmu Glad iz 2008. Igrao je Bobija Sendsa, aktivistu Irske republikanske armije, koji se štrajkom glađu bori protiv tretmana u zatvoru Mejz. Za ovu ulogu je bio nominovan za sve veće irske i britanske filmske nagrade, između ostalih i za Nagradu BAFTA za najviše obećavajućeg glumca i Nagradu filmskog festivala u Torontu. Godine 2009. igrao je Ričarda u hororu Blood Creek. Za izvedbu Konora u drami Akvarijum, dobio je Nagradu filmskog festivala u Čikagu i Nagradu Udruženja londonskih filmskih kritičara. Iste godine igrao je i Arčija Hikoksa u blokbasteru Prokletnici reditelja Kventina Tarantina. Film je dobio Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolji glumački ansambl a Fasbenderu obezbedio glavnu ulogu u istorijskoj akcionoj avanturi Centurion iz 2010. godine. Sledeće godine Majkl je bio u ulozi Edvarda Ročestera, u drami Džejn Ejr, kao i u ulozi Brendona, u filmu Stid, za koji je nagrađen Volpi peharom na Filmskom festivalu u Veneciji. Fasbender je sredinom 2011. glumio Karla Junga u istorijskoj drami A Dangerous Method. Film se bavi rivalstvom između njega i Sigmunda Frojda, koga tumači Vigo Mortensen. U ulozi njihove ljubavnice, Sabine Špilrajn, bila je Kira Najtli. I ovaj film je bio prikazan na 68. Mostri, a Fasbender je bio favorit za Volpi pehar zbog uloge u njemu, te je pobeda zahvaljujući Stidu bila neočekivana.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Garratt, Sheryl (18 October 2008). „Michael Fassbender on playing Bobby Sands in Hunger”. The Daily Telegraph (London). 
  2. Mottram, James (9 August 2009). „Interview: Michael Fassbender – Lean and mean”. The Scotsman. UK. Pristupljeno 4 June 2011. 
  3. 3,0 3,1 „Blood, sweat, tears”. The Irish Times. 5 April 2008. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-23. Pristupljeno 4 June 2011. 
  4. „Mia Wasikowska and Michael Fassbender for W”. Tom & Lorenzo. 16 March 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-26. Pristupljeno 4 June 2011. 
  5. Michael Fassbender visits the Sem Arhivirano 2012-03-30 na Wayback Machine-u St. Brendan's, Killarney. Retieved June 27, 2011
  6. „Pictures & Photos of Leasi Andrews - IMDb”. Pristupljeno 13. 09. 2011. 
  7. „Exposed: the sordid past of the 'erotic model' who says Michael Fassbender beat her up; Killarney star is the SECOND man accused by Leasi Andrews of drunken attack on her. | Goliath Business News”. Pristupljeno 13. 09. 2011. 

Vanjske veze uredi