Mervyn Laurence Peake (9.7. 191117.11. 1968.) bio je engleski modernistički pisac, umjetnik, pjesnik i ilustrator. Najpoznatiji je pos ciklusu knjiga Gormenghast, mada je ispravniji naziv Titus s obzirom da ju je Peake namjeravao posvetiti jednom te istom liku, ali ga je u tome spriječila smrt. Ponekad se uspoređuju s djelima njegovog suvremenika Tolkiena, mada je njegova nadrealistička proza inspiraciju prije našla kod Dickensa i Roberta Louisa Stevensona nego kod Tolkienovih studija mitologije i filologije.

Peake je također pisao poeziju i besmislenu književnost u stihu, pripovjetke za odrasle i djecu ("Letters from a Lost Uncle"), kazališne i radio-drame, te Mr Pye, relativno tradicionalni roman u kome Bog implicitno ismijava evangeličke pretenzije i konformistički stav junaka.

Peake je reputaciju prvo stvorio kao slikar i ilustrator 1930-ih i 1940-ih, živeći u Londonu i stvarajući portrete poznatih ličnosti. Zbirka tih crteža je danas u posjedu njegove porodice. Iako nije bio popularan za života, uživao je ugled kod kolega, a prijatelji su mu bili Dylan Thomas i Graham Greene. Njegova djela su danas dio zbirke Nacionalne galerije portreta i Imperijalnog ratnog muzeja.

Bibliografija uredi

Knjige ilustracija uredi

Vanjske veze uredi

Izvori uredi

  • Winnington, G. Peter (ed.) (2006) Mervyn Peake: the man and his art. (London: Peter Owen)
  • Winnington, G. Peter (2000) Vast Alchemies: the life and work of Mervyn Peake. (London: Peter Owen)
  • Winnington, G. Peter (2006) The Voice of the Heart: the working of Mervyn Peake's imagination. (Liverpool U P / Chicago U P)
  • Peake, Mervyn (ca.1950) 'Notes towards a Projected Autobiography', printed in Maeve Gilmore (ed.), Peake's Progress: Selected Writings and Drawings of Mervyn Peake (London: Allen Lane, 1978)