Mercedes de Acosta

Mercedes de Acosta (1. mart, 1893. – 9. maj, 1968.) bila je špansko-američka pesnikinja, dramaturškinja, dizajnerka i žena koje se kretala visokom društvu, poznata po svojim lezbejskim ljubavnim vezama sa slavnim ženama, među kojima su Greta Garbo, Marlene Dietrich, Alla Nazimova, Eva Le Gallienne, Isidora Duncan, Katharine Cornell, Maude Adams, Ona Munson, Adele Astaire i druge.

Mercedes de Acosta

Mercedes de Acosta, 1919.
Ime po rođenjuMercedes de Acosta
Rođenje 1. mart, 1893.
New York, SAD
Smrt 9.maj, 1968.
New York, SAD
Profesija pesnikinja
dramaturškinja
dizajnerka
IMDb profil

Alice B. Toklas je pisala:

...ne možeš lako da odbaciš Mercedes – ona je imala dve najznačajnije žene u US – Gretu Garbo i Marlene Dietrich.“ [1]

Biografija uredi

Mercedes je bila ćerka Kubanca, Ricarda de Acoste, i Špankinje, Michaela Hernandez de Alba y de Alba, koja je vukla poreklo od španskih vojvoda od Albe. Rođena je u New Yorku 1893. godine.

Godine 1920. udala se za Abrama Poola (1882-1961), slikara iz visokog društva. Mercedes je,međutim, i pre braka, kao i za sve vreme braka, imala ljubavne veze sa ženema. Abram Poole je, takođe, bio gej i razveli su se 1935. godine.

Iako je bila uspešna u profesiji, ipak je njen privatni život zaslužan za njenu slavu. Bila je u brojnim ljubavnim vezama sa zvezdama Hollywooda i, iako je homoseksualnost ili biseksualnost u Hollywoodu u to vreme bila česta, Mercedes je bila jedna od retkih koji nisu pokušavali da je sakriju.

Godine 1916. ušla je u kratku ljubavnu vezu sa glumicom Allom Nazimovom, i uskoro posle toga sa Tallulah Bankhead, takođe glumicom, i Isidorom Duncan, igračicom. Ubrzo posle venčanja sa Abramom Poolom počela je dužu vezu sa glumicom Evom Le Gellienne, sa kojom je često putovala i odlazila na odmore. U to vreme često je posećivala i salon lezbejske spisateljice Natalie Barney u Parizu. De Acoste je napisala dve drame za Evu Sandro Botticelli i Jehenne de Arc, ali obe su prošle bez uspeha. Finansijski promašaji i neuspeh drama, kao i njena ljubomora i posesivnost doprineli su raskidu petogodišnje veze sa Evom [1] Arhivirano 2013-09-20 na Wayback Machine-u.

Narednih godina bila je u vezama sa brojnim ženama, koje su bile ili zvezde u usponu ili zvezde čija je slava prolazila. Među njima su spisateljica Edith Wharton, Pola Negri, tobožnja verenica Rudolpha Valnetina, spisateljica i glumica Katherine Cornell i spisateljica Amy Lowell.

De Acosta je bila u vezi i sa udatom ruskom balerinom Tamarom Platonovnom Karsavinom, mada je njihov odnos bio više prijateljski nego ljubavni i ostale su u dobrom odnosu celog života od njihovog susreta 1920. godine. Karsavina je bila jedna od retkih koje su ostale sa njom u kontaktu posle izdavanja kontroverzne autobiografije, u kojoj je de Acosta obelodanila mnoge svoje lezbejske veze.

Veza sa Gretom Garbo uredi

Godine 1931. sreće i ubrzo stupa u vezu sa Gretom Garbo. Upoznale su se preko tadašnje ljubavnice de Acoste, spisateljice Salka Viertel, sa kojom je navodno i Greta imala ljubavnu vezu. Vezu sa Gretom je često opisivala kao „ljubav svog života“. S druge strane, Garbo izgleda da nije delila ta osećanja. Garbo je kontrolisala vezu; njih dve bi dugo vremena bile zajedno, često odlazile na odmore, a onda bi nastupio period u kome se Garbo dugo nije uopšte ni javljala. Posle više od deset godina 1944. Garbo je konačno prekinula vezu sa Mercedes i zahteva je da Mercedes prestane da joj piše pisama i pesme koje govore o njenoj ljubavi prema Greti. Po svemu sudeći, Mercedes je nastavila da voli Gretu.

Indijski misticizam uredi

Mercedes se 1930-ih zainteresovala za istočnjačku duhovnost preko svoje prijateljice Princess Norine Matchabelli. Norina je bila sledbenica indijskog mistika Maher Babe. Mercedes je bila više godina opčinjena Maher Babom. Provela je vreme sa njim kada je bio u poseti Hollywoodu (on je čak i pomenuo njenu zaljubeljnost u Gretu Garbo, tvrdeći da su njih dve bile u braku u prošlom životu. De Acosta je putovala u Indiju da se sretne sa njim. Posle više godina, ipak, Mercedes je izgubila interesovanje sve do 1950-ih, kada se srela sa njim poslednji put. Prema njenim memoarima Here Lies the Heart, Mercedes je srela i Ramana Maharishija, kojim je bila impresioniranija nego Maher Babom.

Memoari uredi

Njeni memoari Here Lies the Heart[2] su objavljeni 1960. Mercedes je bila bolesna i bile od tumora na mozgu i bile su joj potrebne pare.

U memoarima je objavila podatke i „dokaze“ o mnogim ljubavnim vezama sa slavnim ženama, zbog čega su mnoge bile užasno ljute. Posebno je Eva Le Gallienne bila besna i uništila je sve stvari koje su je podsećale na Mercedes. Mnoge su izjavile da je Mercedes lagala i izmislila njihve veze kako bi stekla slavu. Ipak, ovo je malo verovatno, jer su veze dokumentovane njihovim privatnim prepiskama, a i mnoge su bile poznate „insiderima“ u Hollywoodu koji su ih krili od javnosti zbog karijera.

Mercedes se našla bez prijateljica i u sve većim finansijskim problemima. Umrla je u 75. godini, relativno siromašna i usamljena.

Izvori uredi

  1. Schanke, Robert A - That Furious Lesbian: The Story of Mercedes de Acosta. , Southern Illinois University Press, 2004. ISBN 0-8093-2579-9
  2. Acosta, Mercedes de - Here Lies the Heart, Southern Illinois University Press, 1960. ISBN 0-405-07360-7

Eksterni linkovi uredi